Mitä uutta Ewingin sarkooman hoidossa? - Jukka Kanerva; Hannu Aro; Rita Janes (Duodecim, 2022)
Ewingin sarkooma on pääasiassa luustossa esiintyvä lasten ja nuorten aikuisten harvinainen pahanlaatuinen kasvain. Paikallisen taudin yhteydessä viiden vuoden elossaolo-osuus ilman paikallista uusiutumaa tai metastasointia on noin 75 %. Etäpesäkkeitä todetaan diagnoosivaiheessa 25 %:lla potilaista, ja heidän ennusteensa on huono. Paikallisen taudin hoidossa konventionaalisen solunsalpaajahoidon intensiivisyyttä lisäämällä ennustetta on saatu parannettua. Kantasolutuen turvin toteutettu intensiivihoito näyttää hyödyttävän potilaita, joiden vaste konventionaaliseen hoitoon on ollut huono. Kohdennetut lääkehoidot eivät vielä ole rutiinimaisia Ewingin sarkooman hoidossa. Kasvaimen resektio puhtain marginaalein on kirurgisen hoidon kulmakivi. On syytä välttää leesionsisäistä resektiota ja huolehtia paikalliskontrollista sädehoidolla, mikäli radikaali resektio ei ole mahdollinen. Protonihoitoa tulee harkita lantion, vartalon sekä pään ja kaulan kasvainten yhteydessä haittojen vähentämiseksi. Kasvain-DNA:n määrän mittaaminen verestä auttaa ennusteen arvioinnissa, mutta menetelmä ei ole vielä rutiinikäytössä Suomessa.