Tekoälyn hyödyntäminen tuotannonohjauksessa - Kangas, Topi (My University, 2024)
Tekoälyn tutkimukset ovat lisääntyneet huomattavasti viime vuosien aikana. Yhä edistyneempien tekoälymenetelmien avulla on saavutettu merkittäviä tuloksia monilla eri aloilla. Tässä tutkielmassa käsitellään kirjallisuuskatsauksen tavoin tekoälyn hyödyntämistä tuotannonohjauksen apuvälineenä. Työn tavoitteena on selvittää, miten tekoälyä on jo hyödynnetty erityisesti kysynnän ennustamisen, kapasiteetinhallinnan ja työnjärjestelyn osalta, sekä miltä tulevaisuuden näkymät näiden osa-alueiden osalta näyttävät. Tekoälyn avulla on onnistuttu esimerkiksi ennustamaan kysyntää entistä tarkemmin, uudelleensuunnittelemaan tuotannon aikatauluja reaaliajassa sekä löytämään tuotannosta pullonkauloja tehokkaammin. Tekoälyä hyödyntäen tuotannosta saadaan entistä joustavampaa ja kustannustehokkaampaa.
Keywords: Tuotannonohjaus, kysynnän ennustaminen, kapasiteetinhallinta, työnjärjestely, tekoäly, neuroverkot, koneoppiminen, syväoppiminen