Pitkäaikaiset sähkönostosopimukset tuulivoimahankkeissa : Keskeiset riskit ja riskienhallinta sopimusehdoissa - Piippo, Silja (My University, 2023)
PPA-sopimukset ovat pitkäaikaisia sähkönostosopimuksia, joissa osapuolina ovat ainakin sähköntuottaja ja -ostaja. Tutkielmassa tarkastellaan tuulivoimahankkeiden PPA-sopimuksia sekä erityisesti keskeisiä riskejä, joita PPA-sopimuksilla voidaan hallita. Tutkielmassa syvennytään PPA-sopimusten ehtoihin ja niiden muotoiluun. Tutkielmassa käsitellään myös sähkömarkkinoiden toimintaa, jotta voidaan hahmottaa toimintaympäristöä, jossa PPA-sopimuksia solmitaan. PPA-sopimuksia käytetään tuulivoimahankkeissa, jotka toteutetaan projektirahoituksella. Siksi tutkielmassa tarkastellaan vielä projektirahoitusta. Tutkielman tutkimuskysymyksinä tiivistetysti ovat, miksi PPA-sopimuksia solmitaan ja, miten ne vaikuttavat tuulivoimahankkeiden rahoitukseen sekä, mitkä ovat PPA-sopimusten keskeiset riskit. Lisäksi tutkielmassa tarkastellaan, millaisilla sopimusehdoilla riskejä hallitaan, ja miten nämä sopimusehdot on muotoiltu. Tutkielmassa hyödynnetään useita tutkimusmenetelmiä. PPA-sopimusten keskeisten riskien jäsentelyssä ja sopimusehtojen tutkimisessa keskeisenä metodina ovat laadulliseen tutkimukseen kuuluvat teemahaastattelut. Tarkemmin määriteltynä käytetään asiantuntijahaastatteluja. Projektirahoituksen käsittelyssä hyödynnetään narratiivista kirjallisuuskatsausta, jota pyritään käyttämään myös PPA-sopimusten tarkastelussa. Keskeisenä lähteenä on Penttisen ja Huomon Defensor Legis – oikeudellisessa aikakauskirjassa julkaistu artikkeli Uusiutuvan energian pitkäaikaiset sähkönostosopimukset Euroopan Unionissa: teoria ja käytäntö. Tutkielmassa todetaan, että PPA-sopimus luo vakautta ja ennustettavuutta sopimusosapuolille. PPA-sopimus suojaa osapuolia sähkön markkinahinnan vaihteluilta. Se on tyypillisesti edellytys projektirahoituksen saamiseen, joten se mahdollistaa tuulivoimahankkeiden toteuttamista. PPA-sopimusten keskeisiä riskejä ovat ainakin projektin kehitysriski ja vastapuoliriski. Olennaisia ovat vielä volyymiriski ja tuotantoprofiiliriski. Osapuolten tulee valita PPA-sopimusmalli huolella, sillä se vaikuttaa riskien jakautumiseen. Valuuttakurssi-, referenssihinta- ja sähkönsiirtoriski eivät sen sijaan ole yhtä merkittäviä. Osa PPA-sopimusten ehdoista sovitaan suhteellisen vakiomuotoisina, mutta osasta neuvotellaan enemmän. Force majeure -ehto on usein kaksiosainen, sillä se sisältää yleiset kriteerit sekä esimerkkilistan. Change in law -ehto puolestaan kirjataan tyypillisesti niin, että sovitaan uudelleenneuvottelusta. Viivästyssakot ovat PPA-sopimuksissa tärkeä osa projektin kehitysriskiin varautumista.
Keywords: sopimusoikeus, PPA-sopimukset, sopimusehdot, sähkömarkkinat, projektirahoitus, tuulivoimalat, tuulienergia