Missä hirvet elävät? : Hirvien elinpiirit ja habitaattivalinta Pohjanmaalla - Rinne, Antti (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Hirvi on Suomen merkittävin riistaeläin, jonka takia sitä on myös tutkittu paljon. Hirvien vaatimukset habitaattien suhteen vaihtelevat mm. vuodenaikojen mukaan. Tehokkaan hirvikannan hoidon varmistamiseksi on habitaattivalintaa tutkittava eri puolilla Suomea, sillä ympäristöolosuhteet vaihtelevat alueittain suuresti. Tässä tutkimuksessa selvitettiin, kuinka laajoja hirvien kesä- ja talvielinpiirit ovat sekä minkälaisia habitaatteja hirvet suosivat Pohjanmaan alueella kesäisin ja talvisin. Habitaattivalintaa tarkasteltiin kahdella eri tasolla: elinpiirin valintaa maisematasolla sekä habitaattivalintaa elinpiirin sisällä. Aineistona käytettiin 33:n GPS-pannoitetun hirven paikannustietoja vuosien 2009-2011 väliltä. Paikannustiedot projisoitiin monilähde-VMI:n päälle, joka oli uudelleenluokiteltu 15 luokkaan. Tulosten perusteella urosten elinpiirit ovat keskimäärin huomattavasti laajempia kuin naaraiden. Kausien välillä tilastollisesti merkitseviä eroja ei löytynyt. Kesäisin hirvet suosivat elinpiiritasolla sekapuustoisia ja muita taimikoita sekä -nuoria metsiä. Talvisin taas suosittiin mäntyvaltaisia taimikoita ja nuoria metsiä sekä välteltiin peltoja ja muita alueita. Sukupuolittain tarkasteltuna tilastollisesti merkitseviä eroja ei löytynyt. Elinpiirien sisäisellä tasolla hirvet suosivat kesäisin lähes kaikkia sekapuustoisia ja muita metsäluokkia sekä nuoria turvepohjaisia mäntymetsiä ja varttuneita mäntymetsiä. Peltoja, vesistöjä ja muita alueita sen sijaan välteltiin. Talvisin hirvet siirtyivät keskimäärin nuorempiin metsäluokkiin suosien lähes kaikkia taimikoita ja nuoria metsiä. Talvisin kaikkia varttuneita metsiä ja peltoja välteltiin. Naaraat suosivat kesäisin uroksia selkeämmin lähes kaikkia sekapuustoisia ja muita metsäluokkia sekä nuoria turvepohjaisia mäntymetsiä. Molemmat sukupuolet välttelivät peltoja, vesialueita ja muita alueita. Talvisin molemmat sukupuolet suosivat lähes kaikkia taimikoita ja nuoria metsiä. Peltoalueita välteltiin hyvin selkeästi. Useamman habitaattivalinnan valinnan tason käyttäminen on välttämätöntä, jotta saataisiin selville, mitä habitaattiluokkia hirvet todella suosivat tai välttelevät ja kuinka voimakkaasti.