Leikkiympäristön merkitys varhaiskasvatuksessa vapaan leikin mahdollistajana - Ussa, Mandi; Välimäki, Reetta (My University, 2026)
Tämän tutkimuksen tavoitteena oli tarkastella, miten metsäympäristö ja sisäympäristö mahdollistavat erilaisia leikkisisältöjä, leikkitapoja sekä lasten keskinäistä vuorovaikutusta varhaiskasvatuksessa. Tutkimus on laadullinen havainnointitutkimus, joka toteutettiin yhdessä varhaiskasvatuksen lapsiryhmässä. Aineisto kerättiin havainnoimalla lasten leikkiä metsäympäristössä ja sisäympäristössä neljän havainnointipäivän aikana. Tutkimustulosten perusteella leikin sisältö ja leikkitavat vaihtelivat ympäristön mukaan. Metsäympäristössä leikki painottui mielikuvitus- ja roolileikkeihin, joissa hyödynnettiin ympäristöstä löytyviä luonnonmateriaaleja ja tilaa monipuolisesti. Leikit olivat usein tarinallisia ja sisälsivät yhteistä juonen rakentamista sekä runsaasti lasten välistä vuorovaikutusta. Sisäympäristössä leikki keskittyi useammin rakenteluleikkeihin ja leikki oli useammin rinnakkaista, vaikka yhteistoiminnallisia tilanteita esiintyi myös. Tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että tilan rakenne sekä lasten henkilökohtaiset kiinnostuksenkohteet ja mieltymykset ohjaavat lasten leikin sisältöä sekä vuorovaikutuksen muotoja. Metsäympäristö näyttäisi tukevan erityisesti mielikuvituksellista ja yhteistoiminnallista leikkiä, kun taas sisäympäristö mahdollistaa välineisiin perustuvaa rakentelua ja rinnakkaisleikkiä. Molemmat ympäristöt tarjoavat kuitenkin lapsille erilaisia ja toisiaan täydentäviä mahdollisuuksia leikille ja vuorovaikutukselle.
Keywords: oppimisympäristöt; varhaiskasvatus; leikki; metsäympäristö; sisäympäristö