Kuluttajan rahankäytön ahdistus - Strandvall, Annika (My University, 2025)
Raha on perinteisesti määritelty arvon mittariksi ja vaihdon välineeksi, mutta sen merkitys ulottuu kuitenkin huomattavasti syvemmälle. Raha ei ole vain rationaalisesti käytetty väline, vaan siihen liittyvät asenteet ja käyttäytyminen heijastavat usein voimakkaita tunteita ja tiedostamattomia psykologisia tekijöitä. Rahankäytön ahdistus vaikuttaa merkittävästi yksilön kulutuskäyttäytymiseen ja saattaa kuormittaa häntä sekä rajoittaa hänen mahdollisuuksiaan käyttää rahaa itselleen mielekkäällä tavalla. Käsitteenä rahankäytön ahdistus ei ole vakiintunut, eikä sille ole muodostettu selkeää tieteellistä määritelmää. Tutkielman tarkoituksena on syventää ymmärrystä rahankäytön ahdistuksesta yksilön kokemuksena sekä sen psykologisista taustatekijöistä. Tutkielma toteutettiin kirjallisuuskatsauksena hyödyntäen kuluttajakäyttäytymisen, psykologian ja talouspsykologian kirjallisuutta. Aihetta tarkasteltiin kolmen osaongelman avulla: Mitä raha merkitsee yksilölle? Mitä rahankäytön ahdistus on? Mistä rahankäytön ahdistus johtuu? Tutkielmassa havaittiin, että rahankäytön ahdistus koostuu kognitiivisesta huolesta ja emotionaalisesta ahdistuksesta, jotka kohdistuvat erityisesti rahankäyttöön liittyviin tilanteisiin ja kulutuspäätöksiin. Rahankäytön ahdistuksen tunnistettiin kumpuavan ennemminkin yksilön psykologisesta suhtautumisesta rahankäyttöön ja kuluttamiseen kuin hänen todellisesta taloudellisesta asemastaan. Tietyt persoonallisuuspiirteet saattavat altistaa rahankäytön ahdistuksen kokemiselle. Lisäksi rahaa tarkasteltiin riippuvuuden kohteena, ja rahankäytön ahdistuksessa tunnistettiin yhtymäkohtia kroonisiin mielenterveyshäiriöihin, kuten yleistyneeseen ahdistuneisuushäiriöön ja pakko-oireiseen häiriöön. Lopuksi tutkielmassa esitettiin neljä rahankäytön ahdistusta kokevaa kuluttajatyyppiä, jotka ilmentävät rahankäytön ahdistuksen käyttäytymismekanismeja ja motivaatiotekijöitä. Vaikka näiden kuluttajatyyppien motiivit vaihtelevat, niitä yhdistää yhteinen lopputulos, joka on rahan säästäminen. Lisäksi kaikille kuluttajatyypeille yhteisiksi ominaisuuksiksi havaittiin korostunut turvallisuushakuisuus ja kontrollin tarve.
Keywords: rahankäytön ahdistus, rahasuhde, raha, kuluttajapsykologia