Voiko pääomarahastojen ilmoittamaan arvostukseen luottaa? : Empiirinen tutkimus eurooppalaisista pääomarahastoista - Sjöblom, Mikko (My University, 2020)
Pääomarahastojen suosio on ollut voimakkaassa kasvussa viime vuosina. Pääomarahastoa hallinnoi pääomasijoitusyhtiö, jolle on tärkeä onnistua uuden pääomarahaston perustamisessa. Uusi pääomarahasto perustetaan usein 3‒4 vuoden välein. Pääomasijoitusyhtiölle muodostuu siksi kannustin raportoida edellisen pääomarahaston erinomaisesta suoriutumisesta sijoittajille markkinointia varten. Siten herää kysymys, voiko sijoittaja luottaa pääomarahastojen ilmoittamaan arvostukseen. Tähän ongelmaan on herännyt myös Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomissio SEC. Silti tutkimus aihepiiristä on vähäistä näistä lähtökohdista huolimatta, varsinkin eurooppalaisista pääomarahastoista. Eurooppalaisessa toimialassa on myös eroja amerikkalaiseen verrattuna, jotka saattavat vaikuttaa kysymykseen luotettavasta arvostuksesta. Entä millä työkalulla sijoittajan kannattaa arvioida edellisen pääomarahaston suoriutumista? Tutkimus on deskriptiivinen ja empiirinen, ja siihen sovelletaan nomoteettisen tutkimusotteen periaatteita. Empiirisen osuuden aineisto koostuu 50:stä eurooppalaisesta pääomarahastosta, joiden hallinnoiman pääomasijoitusyhtiön kotipaikka on Euroopassa. Aineisto sisältää näiden pääomarahastojen pääomakutsut, -palautukset sekä kvartaaliset vahvistetut arvostukset eli NAV:it. Empiirinen osuus suoritettiin hyödyntämällä regressioanalyysiä. Sillä pyrittiin selvittämään, onko uuden pääomarahaston varainkeruulla ja edellisen pääomarahaston ilmoittamalla arvostuksella eli NAV:lla yhteyttä. Lisäksi pyrittiin löytämään työkalu, jolla suoriutumista on luotettavaa arvioida. Empiirisen aineiston perusteella eurooppalaisten pääomarahastojen arvostuksissa havaittiin olevan harkinnanvaraisuutta varainkeruun yhteydessä. Harkinnanvaraisuuden eurooppalaisissa pääomarahastoissa todettiin olevan konservatiivista, eikä siten ole syytä epäillä arvostuksen luotettavuutta. Konservatiivisuuden todettiin johtuvan lainsäädännöllisestä viitekehyksestä, jota edesauttaa IFRS:n ja käyvän arvon laskentatavan käyttö. Lisäksi aineiston perusteella todettiin TVPI-tunnusluvun olevan luotettava työkalu arvioida edellisen pääomarahaston lopullista suoriutumista verrattuna IRR:ään. Suoriutumisen mittareiden käyttäytymiselle todettiin olevan selityksenä pääomarahastojen erityinen luonne, jossa näiden mittareiden luotettavuus paranee pääomarahaston elinkaaren mittaan. Suoriutumisen mittareiden keskinäiselle luotettavuusjärjestykselle ei sen sijaan löydetty selitystä.
Keywords: pääomarahastot, harkinnanvaraisuus, varainkeruu, suoriutumisen tunnusluvut, pääomasijoittaminen