Code of conduct ja sen vaikutus yritysten vastuullisuustoiminnassa : Tarkastelussa Keskon, Marimekon ja Nesteen toimintaohjeet - Vappula, Annika (My University, 2024)
Code of conduct eli eettinen toimintaohje on yksi yritysten käyttämä itsesääntelymenetelmä, jossa tuodaan esiin yrityksen arvot, toimintatavat ja keskeiset päätöksenteon lähtökohdat. Ohjeiden taustalla on ensisijaisesti halu sitoutua vastuulliseen liiketoimintaan ja lakien asettamiin vaatimuksiin, ja niillä voi olla merkitystä yhtiöiden sopimussuhteissa. Tyypillisesti toimintaohjeet käsittelevät muun muassa ihmisoikeuksia, ympäristön suojelua, ilmastonmuutosta, korruptiota, kauppapakotteita, turvallisuuskysymyksiä, kilpailua, viestintää sekä väärinkäytöstilanteita. Tässä työssä tarkastellaan Keskon, Marimekon ja Nesteen toimintaohjeiden sisältöä, keskittyen erityisesti ihmisoikeus- ja ympäristökysymyksiin. Työssä vertaillaan yhtiöiden toimintaohjeiden sisällöllisiä yhtäläisyyksiä ja eroja sekä tarkastellaan toimintaohjeiden kytkeytymistä sääntelyyn, erityisesti soft law -sääntelyyn. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten yhtiöt suhtautuvat toimintaohjeissaan voimassa oleviin sääntelyinstrumentteihin ja minkälaisia vaikutuksia toimintaohjeilla on yhtiöiden sidosryhmien toimintaan käytännön tasolla, erityisesti työsopimuksissa ja toimittajasopimuksissa. Työssä pureudutaan code of conducteja koskeviin aikaisempiin tutkimuksiin ja käytetään lainopillisia menetelmiä tarkasteltaessa toimintaohjeiden oikeudellista merkitystä. Toimintaohjeilla työntekijöille ja toimittajille voidaan asettaa tiettyjä velvoitteita. Lisäksi oikeuskäytäntöä löytyy siitä, että toimintaohjeet voivat saada aikaan myös oikeuksia työntekijöille. Erityisesti toimittajille suunnatuissa ohjeissa löytyy eroavaisuuksia tarkasteltavien yhtiöiden välillä. Toimintaohjeiden käytäntöön vieminen vaatii tehokasta valvontaa, koulutusta ja resursseja. Yksityisen sektorin sääntelyvälineinä toimintaohjeet voivat täydentää tai korvata lainsäädäntöä, erityisesti tilanteissa, joissa lainsäädäntö ei tarjoa riittävästi suojaa työntekijöille. Koska toimintaohjeilla voidaan saada aikaan erilaisia velvoitteita ja vaikutuksia esimerkiksi työntekijöille, toimittajille tai muille sidosryhmille, joskus toimintaohjeiden, sopimusten ja sääntelyn välinen raja voi olla häilyvä. Kaiken kaikkiaan toimintaohjeet ovat monipuolinen työkalu, jotka edistävät yritysten vastuullisuutta ja vaatimustenmukaisuutta, samalla kun ne voivat myös parantaa yrityksen mainetta ja sitoutumista yhteiskunnallisiin odotuksiin.
Keywords: code of conduct, supplier code of conduct, eettinen toimintaohje, yritysvastuu, soft law