GeoGebra ja CoCalc -ohjelmistot lukion pitkän matematiikan pakollisten kurssien opetuksessa - Hakola, Anna; Jokinen, Henriikka (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Tämän tutkielman aiheena on matematiikkaohjelmisto GeoGebran ja Sage -ohjelmiston pilvipalvelin CoCalcin käyttö lukion pitkän matematiikan pakollisten kurssien opettamisessa. Tutkielman tavoitteena on antaa lukion opettajille ideoita matematiikan aihealueiden opettamiseen matemaattisten ohjelmistojen avulla, sillä valtakunnallisen opetussuunnitelma velvoittaa opettamaan teknisten apuvälineiden käyttöä matematiikan opiskelussa. Toinen tutkielman keskeinen tavoite on auttaa opiskelijoita ymmärtämään abstrakteja käsitteitä paremmin matemaattisten ohjelmistojen graafisen lähestymistavan avulla. GeoGebra on ilmainen geometriaa, algebraa, analyysia ja taulukkolaskentaa yhdistelevä matematiikkaohjelma ja se on kehitetty matematiikan oppimisen ja opettamisen avuksi. GeoGebra on helppokäyttöinen, eikä vaadi ohjelmistokielien osaamista. CoCalc (entinen SageMathCloud) on ilmainen pilvipalvelin, joka käyttää Sage -ohjelmistoa. CoCalc toimii Python-ohjelmointikielellä. Yksi CoCalcin tärkeimmistä ominaisuuksista opetuskäytössä on ryhmätyömahdollisuus, sillä samaa työarkkia voidaan käyttää monelta eri selaimelta samanaikaisesti. Tutkielmassa esitellään miten GeoGebraa ja CoCalcia voidaan käyttää lukion pitkän matematiikan pakollisten kurssien opettamisessa. Kurssit ja niiden sisältö käydään läpi yksitellen valtakunnallisen opetussuunnitelman mukaisessa järjestyksessä. Tutkielmassa on laadittu monipuolisia esimerkkejä ja aihepiirien havainnollistuksia kurssien keskeisten sisältöjen opettamisen tueksi. Lisäksi jokaisen luvun lopussa on kyseiseen kurssiin liittyviä tehtäviä ratkaisuineen. Tutkielma perustuu GeoGebran versioon Classic 5 ja Sagen versioon 8.1.