Suorituskyvyn mittaaminen osana johdon ohjausjärjestelmää logistiikkapalveluita tarjoavissa yrityksissä - Valkiala, Heidi (My University, 2026)
Logistiikka-alan merkitys on kasvanut globalisaation ja digitalisaation myötä entisestään. Alan pienet katteet sekä kova kilpailu korostavat tarvetta suorituskyvyn mittausjärjestelmille, jotka tukevat yrityksen ohjausta, toiminnan suunnittelua sekä kilpailukyvyn kehittämistä. Tutkielman tavoitteena on luoda ymmärrys johdon ohjausjärjestelmistä, suorituskyvyn mittaamisesta sekä sitä, miten suorituskykyä mitataan logistiikka-alan yrityksissä. Tutkielma pyrkii selvittämään minkälaisia suorituskyvyn mittausjärjestelmiä yritykset käyttävät. Tutkielman tutkimusmenetelmänä käytetään kirjallisuuskatsausta, jonka avulla kootaan ja tutkitaan aikaisempaa tutkimustietoa johdon ohjausjärjestelmistä, suorituskyvyn mittaamisesta sekä suorituskyvyn mittausjärjestelmistä. Aineisto koostuu pääasiassa tieteellisistä tutkimuksista sekä kirjoista. Kirjallisuuden perusteella suorituskyvyn mittausjärjestelmille ei ole yhtä vakiintunutta määritelmää. Tehokas mittausjärjestelmä edellyttää ei-taloudellisten ja taloudellisten mittareiden yhdistämistä sekä yrityksen strategian ja tavoitteiden huomioimista mittareiden valinnassa. Logistiikka-alan yrityksissä valitut mittarit ovat usein kuitenkin päällekkäisiä sekä heikosti integroituneita. Käytettäviä mittareita saatetaan valita liikaa, joka vaikeuttaa johdon ohjausta sekä heikentää mittaamisesta saatavia hyötyjä. Tutkielma osoittaa, että logistiikka-alan yrityksillä suorituskyvyn mittaaminen on välttämätöntä tehokkuuden, strategisen ohjauksen sekä kilpailukyvyn kannalta. Mittausjärjestelmän kattavuus, integrointi sekä syy-seuraussuhteiden huomioon ottaminen ovat puolestaan keskeisiä onnistuneen johtamisen kannalta.
Keywords: johdon ohjausjärjestelmät, suorituskyvyn mittausjärjestelmät, suorituskyvyn mittaaminen, suorituskyvyn mittarit, logistiikka