Erittäin tarkka optinen polarimetria mustien aukkojen tutkimisessa - Kemppi, Sofia (My University, 2026)
Valon eli sähkömagneettisen säteilyn yksi keskeisistä fysikaalisista ominaisuuksista on polarisaatio, joka kuvaa sähkökenttävektorin värähtelysuuntaa ja sen ajallista käyttäytymistä. Polarisaatio voi syntyä useiden fysikaalisten mekanismien seurauksena. Tyypillisiä prosesseja ovat esimerkiksi valon sironta vapaista hiukkasista sekä varattujen hiukkasten kiihtyvä liike magneettikentässä, jolloin syntyy polarisoitunutta synkrotronisäteilyä. Säteilyn polarisaatiotila kuvataan neljän Stokesin parametrin avulla. Yhdessä ne määrittävät polarisaatioellipsin geometrian, joka esittää sähkövektorin kärjen liikkeen tasossa, joka on kohtisuorassa valon etenemissuuntaa vastaan. Lineaarinen ja ympyräpolarisaatio ovat elliptisen polarisaation erityistapauksia, joissa ellipsi degeneroituu suoraksi janaksi tai ympyräksi. Erittäin tarkka optinen polarimetria on vakiinnuttanut asemansa keskeisenä havaintomenetelmänä mustien aukkojen tutkimuksessa. Polarimetriset mittaukset tarjoavat ainutlaatuista tietoa säteilyn syntymekanismeista, kertymäkiekon ja mahdollisten relativististen suihkujen geometriasta sekä ympäröivän aineen jakautumisesta. Tällainen informaatio ei ole saavutettavissa pelkän fotometrian tai perinteisen kuvantamisen avulla. Näin ollen polarimetria täydentää olennaisesti muita havaintomenetelmiä ja tarjoaa syvällisemmän käsityksen mustien aukkojen fysikaalisista prosesseista ja rakenteesta.
Keywords: polarisaatio; polarimetria; Stokesin parametrit; röntgenkaksoistähti; musta aukko