Miksi lataamme mobiilisovelluksen – uuden teknologian hyväksymiseen liittyvät psykologiset tekijät - Ylinen, Lotta (My University, 2021)
Teknologian kehitys on muuttanut ja tulee muuttamaan laaja-alaisesti jokapäiväisiä tapoja toimia arjessa. Yksi palveluiden digitalisoitumista vauhdittanut tekijä on ollut älypuhelinten ja mobiilisovellusten yleistyminen. Kuluttajien käyttäytymisen ymmärtämisen merkitys uusien sovellusten suunnittelutyössä korostuu, kun kilpailu ihmisten huomiosta sovellusten välillä kasvaa, kun teknologia monimutkaistuu ja kun teknologian rooli ihmisten elämässä on yhä suurempi. Laajennettua yhdistettyä teoriaa teknologian hyväksynnästä (UTAUT2-malli) on käytetty runsaasti uuden teknologian omaksumista selitettäessä. Persoonallisuuden vaikutuksia teknologian käyttöön ei sen yhteydessä kuitenkaan juuri ole tutkittu. Tutkimus toteutettiin yhteistyössä mobiilitankkaussovellus SEONApin suunnitelleen yrityksen, Etteplanin, sekä sovelluksen tarjoajan, Suomalaisen Energiaosuuskunnan (SEO), kanssa. Tutkimusaineisto kerättiin SEO:n uutiskirjetilaajille lähetetyn verkkokyselyn avulla toukokuussa 2021, ja tutkimusaineisto koostui 229 henkilön vastauksista. Verkkokysely koostui neljästä osasta: taustamuuttujien kartoittamisesta, BIF-15-persoonallisuuskyselystä, UTAUT2-malliin perustuvasta yleisesti mobiilitankkaussovelluksia kohtaan koettua kiinnostusta mittaavasta kyselystä ja SEONApin käyttöönottoon liittyvistä kysymyksistä. UTAUT2-malliin pohjautuvan mittarin toimivuutta aineistossa tarkasteltiin faktorianalyysin avulla, ja UTAUT2-mallin, persoonallisuuden ja taustamuuttujien yhteyttä kiinnostukseen ottaa käyttöön uusi mobiilitankkaussovellus ja kiinnostukseen ottaa käyttöön juuri SEONAppi tarkasteltiin lineaarisen ja logistisen regressioanalyysin avulla. UTAUT2-mallin tekijöistä suoritusodotukset ja hedonistinen motivaatio olivat olennaisimpia tekijöitä sekä yleisesti mobiilitankkaussovellusten että SEONApin käyttöönottokiinnostuksessa. Lisäksi aiempien mobiilimaksamiskokemusten huomattiin olevan merkityksellisiä. Persoonallisuuspiirteistä tunnollisuus oli yhteydessä UTAUT2-mallin suoritusodotuksiin, vaivannäköodotuksiin, mahdollistaviin olosuhteisiin, hedonistiseen motivaatioon ja hinnansäästöodotuksiin, ja avoimuus uusille kokemuksille oli yhteydessä mahdollistaviin olosuhteisiin. Persoonallisuuspiirteet eivät kuitenkaan olleet suoraa yhteydessä käyttöönottokiinnostukseen. Lisäksi UTAUT2-mallin rakenteessa havaittiin haasteita, jotka vaikuttavat malliin liittyvien tulosten tulkinnan luotettavuuteen ja joiden perusteella mallin rakennetta tulisi kehittää eteenpäin. Tämän tutkimuksen tulokset antavat viitteitä siitä, että kokemus mobiilisovelluksensovelluksen hyödyllisyydestä ja sen käytön hauskuudesta liittyvät toisiinsa ja että ne yhdessä edesauttavat sovelluksen omaksumista. Lisäksi aiemmin muodostuneilla tavoilla on merkitystä. Huolimatta aiemmista merkitsevistä persoonallisuuden ja teknologian hyväksymisen välisistä yhteyksistä persoonallisuudella ei tämän tutkimuksen tulosten perusteella ollut suurta roolia uuden sovelluksen käyttöönottokiinnostuksessa, ja lisää tutkimusta tarvittaisiin, jotta voitaisiin saada varmempia tuloksia persoonallisuuspiirteiden merkityksellisyydestä.
Keywords: UTAUT2-malli, suoritusodotukset, hedonistinen motivaatio, persoonallisuus, viiden faktorin malli, tunnollisuus, tavat