Nuorten sosialisaatio, vuorovaikutus ja alkoholin kulutus - Virtanen, Antero (My University, 2019)
Nuorten alkoholin kulutusta seurataan yhteiskunnassa tarkasti ja nuorten juomatavoissa havaitut muutokset ylittävät usein uutiskynnyksen. Alkoholin myyminen ja sen kuluttaminen ovat Suomessa hyvin tarkkaan säädeltyjä toimia. Lain mukaan alkoholin myyminen alle 18-vuotiaalle henkilölle on kiellettyä. Kuitenkin alkoholin juominen on varsin yleistä nuorten keskuudessa jo yläasteikäisillä. Alkoholin kulutuksesta aiheutuu yhteiskunnalle vuosittain mittavia vahinkoja ja erityisesti nuorten kulutuksen pelätään johtavan ongelmiin myös myöhemmällä iällä. Tutkielman tavoitteena on havainnoida miten nuorten alkoholin kulutus on yhteydessä sosialisaatioon. Tutkielmassa alkoholin kulutusta tarkastellaan nuorten ja heidän vanhempiensa välisen vuorovaikutuksen sekä vertaisten välisen vuorovaikutuksen yhteyksien kautta. Tutkielmassa otetaan myös huomioon miten sosioekonomiset muuttujat vaikuttavat näihin yhteyksiin. Aineistona tutkielmassa on THL:n toteuttama kouluterveyskysely vuodelta 2017. Kysely sisältää sekä lukioiden että ammattikoulujen oppilaiden vastaukset ja tutkielmassa käytetty malli kattaa suuren osan ikäluokan nuorista (N=58 133). Tutkimusmenetelmänä on käytetty logistista regressioanalyysiä. Tulokset osoittavat, että toimiva vuorovaikutussuhde nuorten ja heidän vanhempiensa välillä ehkäisee nuorten todennäköisyyttä kuluttaa alkoholia, eritysesti kulutuksen ollessa viikottaista. Havainnot osoittavat myös, että vertaisten välisten luottamussuhteiden määrä on yhteydessä nuorten juomatapoihin. Viikottain humalahakuisesti juovat nuoret olivat aineistossa poikkeusryhmä, sillä tämä toiminta oli todennäköisintä nuorilla, joilla ei ollut yhtään läheistä ystävää. Tutkielman mukaan alkoholin kulutuksen kanssa kaikkein haavoittuvaisimmassa asemassa ovat nuoret, joilla on vähäinen luottamus sekä huonot vuorovaikutussuhteet ystäviinsä ja vanhempiinsa.
Keywords: alkoholi, sosialisaatio, vuorovaikutus, sosioekonominen asema