Tunnistettavaksi tulemisen ehdot – sukupuoli, valta ja representaatio yhdysvaltalaisessa young adult -dystopiassa - Soramäki, Emilia (My University, 2026)
Tässä tutkielmassa tarkastelen sukupuolen representaatiota ja identiteetin rakentumista Suzanne Collinsin The Hunger Games (2008), Veronica Rothin Divergent (2011) ja Ally Condien Matched (2010) -romaaneissa. Analyysin teoreettisena viitekehyksenä toimii erityisesti Judith Butlerin sukupuolen performatiivisuuden teoria, jonka avulla tarkastelen, miten sukupuoli ja identiteetti rakentuvat toiston, normien ja vallan kautta. Lisäksi hyödynnän nuortenkirjallisuuden tutkimusta, erityisesti Roberta Seelinger Tritesin näkemyksiä vallasta ja toimijuudesta young adult -kirjallisuudessa. Tutkielmassa osoitan, että tarkastelluissa teoksissa identiteetti ei esiinny sisäsyntyisenä tai vakaana ominaisuutena, vaan muotoutuu jatkuvasti suhteessa yhteiskunnallisiin rakenteisiin ja odotuksiin. The Hunger Games -romaanissa tämä ilmenee erityisesti Katniss Everdeenin julkisen identiteetin rakentumisessa spektaakkelin ja median kautta, kun taas Divergent tarkastelee identiteettiä osastojärjestelmän ja näennäisen valinnan kontekstissa. Matched puolestaan korostaa kontrolloitua tulevaisuutta ja yksilön kokemuksen rajautumista ennalta määriteltyihin vaihtoehtoihin. Analyysi osoittaa, että vaikka teokset tarjoavat näennäisiä vastarinnan muotoja, ne eivät täysin irtaudu normatiivisista rakenteista, vaan pikemminkin paljastavat niiden jatkuvan vaikutuksen yksilön toimijuuteen. Sukupuoli, halu ja identiteetti kietoutuvat näissä teoksissa yhteen tavalla, joka tekee näkyväksi sekä vallan rajoittavan että tuottavan luonteen.
Keywords: young adult -kirjallisuus; dystopia; sukupuoli; representaatio; nuortenkirjallisuus; performatiivisuus; identiteetti; valta; Judith Butler; The Hunger Games; Divergent; Matched