Nuorten huumekuolemat maailman onnellisimmassa maassa - mitä lääkärit voivat tehdä? - Häkkinen, Margareeta; Karjalainen, Karoliina; Mustelin, Linda; Rönkä, Sanna; Kriikku, Pirkko (Finland, 2026)
Opioidikorvaushoito ja päihdehoito ovat tehokkaita huumekuolemien ehkäisyssä, mutta korvaushoidon ja muun hoidon kattavuus on pieni silloinkin, kun nuoren päihdehäiriö on tunnistettu terveydenhuollossa. Opioidit ja bentsodiatsepiinit ovat huumekuolemissa tavallisimpia löydöksiä, mutta havainnot stimulanttihuumeista, etenkin katinoneista, kuten alfa-PVP:stä, ovat lisääntyneet. Stimulanttimyrkytyksen tunnistaminen ja hoito poikkeavat opioidimyrkytyksistä. Stimulanttiriippuvuuden tehokkaimpia hoitoja ei ole Suomessa vielä saatavilla. Synteettisistä opioideista nitatseenit ovat tulleet Suomeen, ja niihin ja muihin huumekentän muutoksiin täytyy varautua. Lääkäreiden tulee tuntea päihdemyrkytysten hoito, opioidiriippuvuuden tukihoito sairaalahoidossa sekä naloksoninenäsumutteen käyttö ja potilasohjaus. Riskissä olevat nuoret tulee tunnistaa terveydenhuollossa ja ohjata päihdehoitoon. Omassa työpaikassa kannattaa edistää päihdehoidon ja muun terveydenhuollon yhteistyötä.