Suomen kiinteistöihin sijoittavien erikoissijoitusrahastojen likviditeetinhallinnan keinot - Kolu, Meerit (My University, 2020)
Suomen kiinteistösijoitusmarkkinat ovat kasvaneet voimakkaasti viime vuosien aikana. Kasvua on ollut mahdollistamassa kiinteistöihin sijoittavat erikoissijoitusrahastot, jotka ovat avanneet sijoittajille uuden väylän kiinteistösijoitusmarkkinoille. Tämän uuden sijoitusinstrumentin kautta tyypillisesti epälikvideinä pidettyjä kiinteistöjä on pyritty saamaan likvidimmiksi sijoituskohteiksi. Tämä on myös mahdollistanut suuremman rahavirran kanavoitumisen Suomen kiinteistösijoitusmarkkinoille. Kiinteistöihin sijoittavien erikoissijoitusrahastojen ollessa luonteeltaan avoimia rahastoja, on likviditeetinhallinnalla suuri merkitys rahaston toiminnan ja sijoittajan etujen ja tasapuolisen kohtelun näkökulmasta. Tutkimus on toteutettu kvalitatiivisena tutkimuksena toiminta-analyyttisella tutkimusotteella. Tutkimusmetodina käytetään tapaustutkimusta ja tutkimuksen case-yritys on eräs Suomen kiinteistöihin sijoittava erikoissijoitusrahasto. Tutkimuksessa tarkastellaan case-yrityksen likviditeetinhallintaa vuoden 2020 kevään COVID-19 pandemian aikana. Tutkimuksen empiirinen aineisto koostuu case-yrityksessä tehdyistä teemahaastatteluista. Lisäksi tutkimuksessa on käytetty Suomen kiinteistöihin sijoittavien erikoissijoitusrahastojen julkisia materiaaleja. Tutkimuksessa selvitettiin miten eräs kiinteistöihin sijoittava erikoissijoitusrahasto oli varautunut potentiaalisiin talouskriiseihin ja mitä keinoja käyttäen se toimi COVID-19 viruksen aiheuttamassa talouskriisissä. Rahastojen toimintatapojen sekä sääntelyjen toimivuus konkretisoituu kriisitilanteissa. Tutkimuksessa käy ilmi, että likviditeettivaikeudet voivat syntyä monista muistakin syistä kuin mihin ehkä täysin oli osattu varautua. Aiemmin likviditeettiriskinä oli pidetty sijoittajien lunastuksia ja likviditeetinhallinnan keinot oli pitkälti suunniteltu tämän pohjalta. Kevään 2020 talouskriisissä kiinteistöihin sijoittavat erikoissijoitusrahastot kokivat kuitenkin yllättäen haasteena vuokrauksen kassavirran heikentymisen. Rahastojen ylilikviditeetti vaikutti olennaisesti siihen, etteivät kiinteistöihin sijoittavat erikoissijoitusrahastot kokeneet merkittäviä likviditeettiongelmia. Koronakriisi kuitenkin osoitti, että rahastojen tulee jatkuvasti kehittää likviditeetinhallinnan keinovalikoimaa, jolla varautua yllättäviin poikkeusolosuhteisiin.
Keywords: likviditeetinhallinta, erikoissijoitusrahasto, avoin rahasto, kiinteistösijoittaminen