NIELURISALEIKKAUKSEN PITKÄAIKAISTULOKSET NIELURISAHYPERTROFIASTA JOHTUVAN OBSTRUKTIIVISEN UNIAPNEATAUDIN HOIDOSSA - Ikonen, Ella (My University, 2023)
Aikuisen obstruktiivisella uniapnealla tarkoitetaan toistuvia, vähintään kymmenen sekunnin mittaisia hengityskatkoksia tai hengityksen vaimentumia, jotka ovat seurausta ylähengitysteiden ahtautumisesta unen aikana. Se on yleisin elimellinen syy poikkeavan päiväväsymyksen taustalla. Nielurisojen hypertrofia voi olla syy aikuisen obstruktiiviseen uniapneaan. Aiemmissa tutkimuksissa on osoitettu, että valikoiduilla potilailla lyhyessä seurannassa nielurisaleikkaus on tehokas hoitomuoto obstruktiivista uniapneaa sairastavilla potilailla. Tämän tutkimuksen tavoitteena on arvioida nielurisaleikkauksen pitkäaikaistuloksia aikuisten obstruktiivisen uniapnean hoidossa. Tutkimukseen rekrytoitiin aikuispotilaita, joille oli tehty nielurisaleikkaus Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella vuosien 2004–2018 välillä nielurisahypertrofian oireiden vuoksi ja heillä oli todettu ennen leikkausta yöpolygrafiassa vähintään keskivaikea obstruktiivinen uniapnea (apnea-hypopneaindeksi yli 14). Tietokannasta kerättiin Auria Tietopalvelun avustuksella potilaiden perustiedot ja tulokset aiemmin tehdyistä yöpolygrafioista. Sisäänottokriteereitä täyttäviä potilaita löytyi yhteensä 24. Potilaista 17 (71 %) antoi tietoon perustuvan kirjallisen suostumuksensa osallistua tutkimukseen ja heidät sisällytettiin lopulliseen analyysiin mukaan. Kaikki 17 tutkittavaa osallistui myös puhelinhaastatteluun. Sisäänottokriteerit täyttävistä ja suostumuksensa antaneista potilaista 15 (63 %) vastasi lisäksi Epworth Sleepiness Scale- ja Glasgow Benefit Inventory -kyselyihin. 12 tutkittavaa (71 %) oli kokenut saaneensa nielurisaleikkauksesta apua uniapneaan. Tutkittavista seitsemän (7/17, 41 %) koki edelleen hyötyvänsä leikkauksesta. 14 tutkittavaa (82 %) vastasi puhelinhaastattelussa, että toivoisi edelleen nielurisaleikkausta, mikäli voisi palata ajassa taaksepäin. Tutkimuksessa tutkittavien Epworth Sleepiness Scale -pisteiden keskiarvo ei eronnut merkittävästi tavallisen kontrolliväestön arvosta ollen 3-17 vuotta nielurisaleikkauksen jälkeen 4,7  3,5, vaihteluväli 2-15 (95 % CI: 2,75-6,58). Tutkittaviemme Glasgow Benefit Inventory -pisteiden keskiarvo oli +6,8 (95 % CI: 0,93-12,6) ja Glasgow Benefit Inventory -asteikon keskiarvo oli +18,88 (95 % CI 2,58-35,2). Tulokset viittaavat nielurisaleikkauksen olevan vielä pidemmän seuranta-ajankin jälkeen tehokas hoitomuoto obstruktiiviseen uniapneaan aikuisilla potilailla, joilla oli nielurisaleikkausta edeltävästi nielurisahypertrofia.
Keywords: obstruktiivinen uniapnea, nielurisojen liikakasvu, tonsillektomia, pitkäaikaistulokset