Return to Work After Lumbar Microdiskectomy: A Systematic Review and Meta-analysis - Villikka, Elias (My University, 2025)
Study Design: Systematic review and meta-analysis. Objective: To investigate evidence on the prevalence and timeline of RTW after lumbar microdiskectomy. Summary of Background Data: While lumbar microdiskectomy is a widely used and well-studied procedure, there is lack of evidence on the postoperative prevalence and schedule of return to work after this type of surgery. Methods: Search at Medline, Embase, Cinahl, Scopus and Web of Science. Assessment of risk of systematic bias using Quality in Prognosis Studies (QUIPS). Random effects meta-analysis and meta-regression. Adults undergoing lumbar microdiskectomy due to degenerative disc herniation, excluding spinal stenosis, percutaneous diskectomy, artificial disk, arthroplasty, laminectomy, fusion or symptoms of cauda equina. Results: Of identified 2,285 records, 31 were included in meta-analysis. Most of the studies had low risk of systematic bias. Pooling 21 studies, the mean prevalence of postoperative return to work was 78% (95% CI 71% to 83%). Pooling 13 studies the mean time of return to work was 4.79 (95% CI 3.88 to 5.70) weeks. The meta-regression of prevalence of return to work by the duration of follow-up resulted in significant but small coefficient of 0.02 (95% CI 0.01 to 0.03, P=0.006). There was considerable heterogeneity for all three models. Conclusion: The results of this review suggest that approximately 70%-80% of patients who undergo a microsurgical procedure for disc herniation return to work within the first month and a half. It also seems that returning to work after this period is quite unlikely. The duration of preoperative symptoms did not affect significantly the prevalence of RTW. Information about these trends should be taken into account both in the planning phase of the procedure and in setting goals for postoperative rehabilitation.

Tutkimusasetelma: Systemaattinen katsaus ja meta-analyysi. Tavoite: Selvittää tieteellisen näytön laatua työhön paluusta lannerangan mikrodiskektomian jälkeen. Taustatietojen yhteenveto: Vaikka lannerangan mikrodiskektomia on laajalti käytetty ja tutkittu toimenpide, näyttö leikkauksen jälkeisestä työhön paluusta ei ole tarkistettu systemaattisen katsauksen keinoin. Menetelmät: Haku Medline, Embase, Cinahl, Scopus ja Web of Science tietokannoissa. Systemaattisen harhan riskin arviointi Quality in Prognosis Studies (QUIPS) työkalua käyttäen. Satunnaisvaikutusten meta-analyysi ja metaregressio. Aineisto koostui aikuisista, jotka ovat läpikäyneet lannerangan mikrodiskektomia välilevyn tyrän vuoksi. Selkäydinkanavan stenoosi, perkutaaninen diskektomiaa, keinovälilevy, laminektomia, luudutus sekä leikkaus ratsupaikkaoireyhtymän vuoksi olivat pois suljettu. Tulokset: Tunnistetusta 2.285 julkaisusta 31 sisällytettiin meta-analyysiin. Useimpien tutkimusten systemaattisen harhan riski oli todettu vähäiseksi. 21 tutkimuksen tulosten perusteella leikkauksen jälkeisen työhön paluun keskimääräinen esiintyvyys oli 78 % (95 %:n luottamusväli 71 % – 83 %). 13 tutkimuksen tulosten perusteella työhön paluun keskimääräinen aika oli 4,79 (95 %:n luottamusväli 3,88 – 5,70) viikkoa. Työhön paluun esiintyvyyden metaregressioanalyysi seurata-ajan mukaan johti merkitsevään, mutta pieneen kertoimeen 0,02 (95 %:n luottamusväli 0,01 – 0,03, p=0,006). Kaikissa kolmessa mallissa oli huomattavaa heterogeenisyyttä. Johtopäätös: Tämän katsauksen tulokset viittaavat siihen, että noin 70–80 % potilaista, joille tehdään mikrokirurginen välilevyn tyrän toimenpide, palaa työhön ensimmäisen puolentoista kuukauden kuluessa. Näyttää myös siltä, että työhön paluu tämän ajanjakson jälkeen on melko epätodennäköistä. Leikkausta edeltävien oireiden kesto ei vaikuttanut merkittävästi työhön paluun esiintyvyyteen. Tiedot näistä trendeistä tulisi ottaa huomioon sekä toimenpiteen suunnitteluvaiheessa että leikkauksen jälkeisen kuntoutuksen tavoitteita asetettaessa.
Keywords: diskectomy, microsurgery, intervertebral disc degeneration, return to work, diskektomia, mikrokirurgia, nikamavälilevyn rappeuma, työhön paluu