Vinyylilevyjen keräileminen osana identiteettiä ja musiikkisuhdetta - Kylväjä, Tilda (My University, 2025)
Tutkielmassa käsitellään vinyylilevyjen keräilykokemusta kolmen haastattelun pohjalta. Se erittelee ja selvittää materiaalisuuden ja kosketeltavuuden vaikutuksia keräilysuhteen muodostumisessa, sekä pohtii mitkä asiat vaikuttavat keräilyn aloittamiseen ja sen kohteisiin. Puolistrukturoidut haastattelut on kerätty tutkielmaa varten kevään 2025 aikana. Jatkan haastatteluiden ja edeltävien tutkimusten pohjalta yleistäviä päätelmiä siitä, millaiset asiat ovat merkityksellisiä vinyylien keräilyssä erityisesti suhteessa keräilijän musiikkisuhteeseen ja identiteettiin sekä keräilijäidentiteetin muodostumiseen. Tutkimus sijoittuu musiikkitieteen kentällä erityisesti musiikin ja arjen välisten suhteiden tutkimukseen ja tavoitteena on musiikin materiaalisuuden ja multimodaalisuuden tutkiminen osana vanhempien formaattien keräilyä sekä musiikin kokemista käyttäjän arjessa. Haluan tutkimuksellani korostaa erityisesti aineellisen musiikin merkitystä suoratoistopalveluiden aikakaudella. Keräilyn taustalla voi olla monia merkittäviä asioita ja syitä, sekä keräilyn motivaatiot ja kohteet voivat muovautua näiden perusteella hyvinkin yksilöllisiksi jokaiselle keräilijälle. Usein keräilyssä etusijalla on kuitenkin monilla itse musiikki. Tutkielmaa varten tehdyissä haastatteluissa korostui erityisesti sentimentaalinen arvo, jonka levyt saavat keräilyn seurauksena. Musiikin konkreettinen läsnäolo aineellisessa muodossa auttaa kehittämään henkilökohtaisemman suhteen siihen, kuin esimerkiksi soittolistoilla tai digitaalisissa arkistoissa. Sentimentaalinen suhde pohjautuu siis vahvasti tuotteen materiaalisuuteen sekä kosketeltavuuteen, joka luo omistajan ja tuotteen välille fyysisen tunnepohjaisen suhteen. Materiaaliset levyt vaativat toimiakseen erilaista huolenpitoa kuin suoratoistopalveluista löytyvä niin sanottu aineeton musiikki, etsimisestä lähtien aina asianmukaiseen säilytykseen ja soittamiseen asti. Monesti muistijälki fyysisen levyn hankinnassa ja sen kuuntelemisen rituaalista luo musiikille ja keräilijälle yhteisen historian. Näin ollen levyjä voidaan tutkia myös aikakapseleina ja monella tavalla muistoja kantavina esineinä sekä levyjen kuuntelun kokemusta aikamatkustuksena ja eskapistisena toimintana. Haastatteluissa käy ilmi erityisesti ensimmäisen oman vinyylin olevan edelleen eräs merkittävimmistä levyistä keräilijälle. Muita tärkeitä arvoja, joita kokoelma voi saada on esimerkiksi sijoitusarvo sekä arkistollinen arvo. Keräilijän suhde kokoelmaan on henkilökohtainen ja yksilöllinen, ja se voi olla muuttuva. Tutkimus on hyvin tiivis ja jokaista teemaa käsitellään toistaiseksi vain erittäin pintapuolisesti. Tutkimusta voisi jatkaa runsaastikin esimerkiksi aineellisen musiikin aikakapseli ja -matkustus -näkökulmista tai henkilökohtaisen historiikin ja vinyylilevyn inhimillisyyden tutkimuksen kautta.
Keywords: keräily, vinyylilevyt, aineellisuus, kosketeltavuus, musiikkisuhde, kuuntelu