Traumaperäinen kasvu interventioiden yhteydessä syöpäpotilailla : Systemaattinen kirjallisuuskatsaus RCT-tutkimuksista - Honkonen, Annu (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
TAUSTA: Syöpädiagnoosin saamisella ja syöpähoitojen kokemisella voi olla negatiivisia psykososiaalisia vaikutuksia. Erittäin stressaava ja potentiaalisesti henkeä uhkaava kokemus voi samalla aiheuttaa myös positiivisia psykososiaalisia muutoksia, traumaperäistä kasvua, mikäli kriisi on riittävän voimakas ravisuttamaan yksilön arvoja ja perusolettamuksia elämästä. Yksilö on tällöin pakotettu päästämään irti aiemmista olettamuksistaan ja rakentamaan perustavanlaatuiset arvonsa ja olettamuksensa alusta alkaen uudestaan. TARKOITUS: Kartoittaa mitä interventioita on tutkittu ja millä tavoin traumaperäisen kasvun edistämisessä aikuisilla syöpäpotilailla RCT-menetelmin ja onko traumaperäinen kasvu edistynyt näiden interventioiden yhteydessä. TUTKIMUSMENETELMÄT: Systemaattinen kirjallisuuskatsaus RCT-tutkimuksista. Sisäänottokriteerinä randomoidut kontrolloidut tutkimukset (RCT:t), interventioista, joiden yhteydessä on tutkittu traumaperäisen kasvun edistymistä aikuisilla syöpäpotilailla. Kirjallisuushaku toteutettiin neljässä isossa tietokannassa. Tutkimusaineisto analysoitiin systemaattisella kuvailevalla analyysilla. TULOKSET: Mukaan otettiin 21 RCT-tutkimusta jotka tutkivat 22 interventiota. Interventiotyyppejä olivat stressinhallintainterventiot terveysvalmennusinterventiot sekä psykososiaaliset interventiot. Traumaperäisen kasvun edistämisen neljä domainia olivat stressinhallinta, syöpäkokemukseen avoimesti suhtautuminen ja siten uusien näkökulmien huomaaminen, sosiaalinen tuki vertaisilta tai läheisiltä, sekä aktiivinen positiivinen itsestä huolta pitäminen tai muiden auttaminen. Traumaperäisen kasvun edistymistä havaittiin erityisesti ryhmissä kasvotusten toteutettujen stressinhallintainterventioiden yhteydessä. PÄÄTELMÄT JA TOIMENPIDESUOSITUKSET: Interventioiden näyttäisi olevan hyvä sisältää neljää traumaperäisen kasvun edistämisen domainia ja toteutuksessa tulisi suosia kasvotusten toteutettavaa ryhmämuotoa. Traumaperäisen kasvun edistymistä interventioiden yhteydessä tulisi tutkia lisää RCT-tutkimuksilla. BACKGROUND: Cancer diagnosis and cancer treatments may cause negative physical and psychosocial outcomes. This extremely stressful and potentially life threatening experience may also shatter ones assumptions of life and values, and force to reconstruct those foundations. Cancer experience may thus along with negative consequences contribute also to positive psychosocial changes, posttraumatic growth (PTG). PURPOSE: To research within what interventions and how has PTG been studied in adult cancer patients and has PTG increased within these interventions. METHODS: Systematic literature review was conducted. Inclusion criteria was as follows: Randomized controlled trials (RCTs) studying PTG within interventions in adult cancer patients. Relevant studies were identified via four major databases. Systematic descriptive analysis was conducted. RESULTS: Total of 21 RCTs (studying 22 interventions) from 969 original database citations were included to the review. Three main intervention types were formed from the interventions in the studies: stress management interventions (n = 13), health coaching interventions (n = 2) and psychosocial interventions (n = 7). Interventions’ alleged promoters or moderators of posttraumatic growth divided into four domains: stress management, open and permissive attitude towards cancer experience and thus realizing new point of views, social support and active positive taking care of oneself or others. Positive effects on PTG were mostly detected in stress management interventions delivered in face-to-face group form. CONCLUSIONS AND IMPLICATIONS: Results show hints of potential effect on PTG of the interventions concerning different approaches to stress management utilizing the four domains promoting PTG and delivered in face-to-face group form. More RCTs are needed to study the effect of interventions on PTG in cancer patients.