Uusia työkaluja paikallisesti edenneen ja etäpesäkkeisen eturauhassyövän lääkehoitoon - Virtanen V; Rautiola H; Poutanen M; Boström PJ; Minn H; Sundvall M. (Finland, 2022)
Eturauhassyöpä on miehillä tavallisimmin todettu syöpä ja miesten toiseksi yleisin syöpäkuolemien aiheuttaja Suomessa. Levinneen eturauhassyövän lääkehoidossa keskeistä on androgeenireseptorin toiminnan estäminen syöpäsoluissa. Useampi androgeenivaikutusta estävä lääke on hiljattain osoittautunut kolmannen vaiheen lääketutkimuksissa tehokkaaksi levinneen eturauhassyövän hoidossa. Nykyisistä hoitomuodoista etsitään parhaillaan entistä tehokkaampia yhdistelmiä ja optimaalista käyttöjärjestystä. Kastraatioresistenssin selättämiseksi tarvittaneen vielä lääkemolekyylejä, joiden vaikutusmekanismi poikkeaa aikaisemmin kehitetyistä molekyyleistä.