Rajoitettu kokemus: Vapauden kontrollointi neuvostobaletin ulkomaankiertueilla vuosina 1954—1985 kolmen neuvostotanssijan omaelämäkertojen kuvauksissa - Martikainen, Sanni (My University, 2022)
Tutkielma käsittelee neuvostobaletin ulkomaankiertueita vuosina 1954—1985 vapauden kontrolloimisen ja kaipuun näkökulmasta. Alkuperäislähteinäni ovat kolmen ajan tunnetun balettitanssijan, Maija Plisetskajan, Natalia Makarovan ja Rudolf Nurejevin omaelämäkerrat. Tarkastelen heidän omaelämäkerroistaan, mitä niissä kerrotaan vapautta rajoittaneista toimenpiteistä ja siitä, mitä tapahtui, jos rajoitteita rikkoi? Samoin tutkin, miten rajoitteiden herättämä vapauden kaipuu linkittyi loikkaamisilmiöön, sekä heidän kokemuksiinsa henkisestä hyvinvoinnista. Metodit, joita hyödynnän tutkielmassa ovat laadullinen sisältöanalyysi, lähiluku, vertaileva analyysi, sekä kriittinen lähdeluku. Rajoitteiden pääasiallinen tarkoitus oli estää tanssijan altistuminen kohdemaan vaikutuksille. Pohjimmiltaan ne perustuivat Neuvostoliiton johtoeliitin tarpeeseen kontrolloida kansalaistensa vapautta myös valtion rajojen ulkopuolella, jolla puolestaan turvattiin Neuvostoliiton imagoa kylmän sodan kilpailuasetelmassa. Vapauden kontrolloimisesta ulkomaankiertueilla vastasi pääasiallisesti Neuvostoliiton turvallisuuskomitea, eli KGB. Tutkimistani omaelämäkerroista selviää, miten kommunistiselle yhteiskunnalle ominainen kollektivismi seurasi neuvostoliittolaisia myös ulkomaankiertueille. Kollektivismin rikkomisella oli taas Plisetskajan, Makarovan ja Nurejevin mukaan seuraamuksia, kuten ulkomaankiertueiden peruuntuminen/keskeytyminen. Heidän kertomansa viittaa myös siihen, ettei tanssijoita kohdeltu kiertueilla tasa-arvoisesti, vaan toiset saivat rangaistuksia herkemmin. Teoksista ilmenee myös Plisetskajan syyt palata kiertueilta takaisin Neuvostoliittoon ja vastaavasti Nurejevin ja Makarovan syyt valita loikkaaminen. Jälkimmäisenä mainittuun tulkitsen vapautta rajoitteiden toimenpiteiden vaikuttaneen. Omaelämäkertojen mukaan rajoitteilla oli myös vaikutus Plisetskajan, Makarovan ja Nurejevin henkisen hyvinvoinnin ja mielenterveyden järkkymiseen, minkä voi katsoa kummunneen tunteesta vapauden puuttumisena.
Keywords: kylmä sota, Neuvostoliitto, kiertueet, vapaus, rajoitteet, baletti, omaelämäkerrat