Tekoälyn hyödyntäminen rekrytointiprosessissa : uhka vai mahdollisuus? - Pietilä, Kaisa (My University, 2023)
Teknologian kehittymisen myötä rekrytointiprosessin muutokset ovat tuoneet organisaatiot ja rekrytoijat uuteen aikakauteen. Työelämässä vallan tasapaino ei ole enää samanlainen, sillä teknologian kehitys on muuttanut rekrytointialaa siirtäen valtaa yrityksestä työntekijöille ja työnhakijoille. Organisaation yhtenä tehokkuuden perustana voidaan pitää parhaiden ihmisten löytämistä organisaatioon ja sen takia onnistunut rekrytointiprosessi on avaintekijä yrityksille kilpailuedun saamisessa. Tekoälyn edistyneet järjestelmät ovat houkuttelevia organisaatioille, koska ne lisäävät nopeutta ja tehokkuutta perinteisiin rekrytointikäytäntöihin verrattuna ja auttavat yrityksiä pysymään askeleen edellä kilpailluilla hakijamarkkinoilla. Tässä tutkielmassa tarkastellaan, miten tekoäly tukee rekrytoijaa rekrytointiprosessissa sekä siihen liittyviä mahdollisuuksia ja haasteita. Tutkimuksen tavoitteena on ymmärtää tekoälyrekrytointia ilmiönä organisaatioiden ja rekrytoijien näkökulmasta. Tutkielma on toteutettu laadullisena tutkimuksena. Tutkimuksen empiirinen aineisto kerättiin haastattelemalla neljää rekrytointi- ja henkilöstöalan asiantuntijaa. Tutkimustulosten perusteella tekoälyn käyttö rekrytoinnissa on automatisoinut hitaita ja rutiininomaisia vaiheita ja siten helpottanut rekrytoijien työtaakkaa. Tekoälyn koettiin soveltuvan tällä hetkellä parhaiten hakijoiden läpikäymiseen, suorahakuun, hakijakokemuksen ja -viestinnän tehostamiseen sekä valintapäätöksiin. Yksi suurimmista muutoksista rekrytoinneissa on tapahtunut hakijamarkkinoissa, joka on korostanut varsinkin suorahaun tekemisen tärkeyttä, jolloin rekrytoijat tekevät itse aloitteen löytääkseen työnhakijoita, joilla on oikeat taidot tehtävään. Tärkeimmiksi tekoälyn tuomiksi mahdollisuuksiksi havaittiin rekrytointiin käytetyn ajan vähentyminen, hakijakokemuksen parantuminen, objektiivisuuden lisääntyminen sekä syrjinnän vähentyminen päätöksenteossa. Tekoälyn käytön suurimmat haasteet liittyivät eettisyyden ongelmiin, algoritmiseen syrjintään sekä tekoälyn tuottamien arviointien epäluotettavuuteen. Tulosten perusteella havaittiin, että ihmisiä tullaan lopulta aina tarvitsemaan rekrytoinneissa, vaikka tekoälyn avulla prosesseja kehitetäänkin nopeammiksi ja tehokkaammiksi.
Keywords: tekoäly, rekrytointi, tekoälyrekrytointi, koneoppiminen