CIP2A-proteiinin rooli MYC-proteiinin säätelyssä - Halonen, Tuuli (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2016)
Transkriptiotekijä MYC on laajasti tutkittu onkogeeni. Se on välttämätön solujen jakautumisessa eli proliferaatiossa ja sen rooli syövän kehittymisessä tunnetaan hyvin. Terveissä soluissa MYC-proteiinin puoliintumisaika on lyhyt, mutta syöpäsoluissa sen puoliintumisaika on pidentynyt. Kasvunrajoitegeeni proteiinifosfataasi 2 A (PP2A) säätelee MYC-proteiinia irrottamalla siitä seriini 62 -aminohapon fosfataasitähteen josta seuraa MYC-proteiinin ubikitiinivälitteinen hajoaminen. Tutkimusryhmämme löysi proteiinin, joka esti MYC-proteiinin PP2A-välitteistä hajoamista ja täten stabiloi MYC-proteiinia. Proteiini nimettiin CIP2A:ksi (engl. cancerous inhibitor of PP2A, PP2A-proteiinin tuumorigeeninen estäjä). Löytämisensä jälkeen CIP2A-proteiinin on havaittu toimivan onkogeenina useissa syöpätyypeissä. Terveessä kudoksessa CIP2A esiintyy luuytimessä ja kiveksissä, eli kudoksissa joissa esiintyy nopeaa solunjakautumista. Tutkimuksen tavoitteena oli lisätä ymmärrystä lähes tuntemattoman CIP2A-proteiinin toiminnasta MYC-proteiinin säätelyssä. Keskeinen kysymys oli, missä solun osastossa CIP2A säätelee MYC-proteiinia. CIP2A-proteiinin oli näytetty alun perin sijaitsevan solulimassa, kun taas transkriptiotekijä MYC sijaitsee tunnetusti tumassa. Lisäksi haluttiin selvittää, sääteleekö CIP2A kaikkien solun MYC-proteiinien sijaan erityisesti jotain tiettyä MYC-proteiinien ryhmää, esimerkiksi tietyllä tavalla post-translationaalisesti muokattuja MYC-proteiineja. CIP2A-proteiinin sijainnin selvittämiseksi HeLa-solulinjan soluja fraktioitiin esimerkiksi sytoplasma- ja tumafraktioihin. Proteiinien sijaintia ja suhteellista pitoisuutta tutkittiin western blot -menetelmällä. Myös immunofluoresenssikuvausta käytettiin tutkittaessa CIP2A-proteiinin jakautumista solun eri osastoihin. Kromatiini-immunosaostuksen avulla (engl. Chromatin immunoprecipitation, ChIP) tutkittiin CIP2A-proteiinin vaikutusta MYC-proteiinin DNA-sitoutumiseen. Tutkimuksessa saatiin selville, että CIP2A-proteiinia esiintyy myös tumassa. Sitä kuljetetaan aktiivisesti soluliman ja tuman välillä. Lisäksi saatiin selville, että CIP2A suojaa erityisesti tuman lamiini-assosioitua seriini-62-fosforyloitua MYC-proteiinia hajotukselta. Tämä MYC-proteiinin muoto on välttämätön solujen proliferaatiolle, eli CIP2A suojaa erityisesti proliferaatioon tarvittavaa MYC-proteiinien ryhmää. Tutkimuksen perusteella CIP2A on keskeinen MYC-proteiinin säätelijä. CIP2A-proteiinin toiminnan parempi tunteminen auttaa meitä ymmärtämään syövän molekyylibiologista taustaa.