Herpes simplex -virus 1 ja 2 genitaaliherpeksen aiheuttajana Tyksin seksitautien poliklinikalla 2013–2022 - Uusitalo, Martti (My University, 2024)
Tämän tutkielman tarkoituksena on käsitellä rekisteritutkimusta varten kerättyä aineistoa Tyksin seksitautien poliklinikan oireisten genitaaliherpesnäytteistä ja tarkastella näistä infektion aiheuttaneen viruksen alatyyppiä. Genitaaliherpes on Herpes simplex -viruksen aiheuttama infektio, josta puhutaan genitaaliherpeksenä, kun se oireilee sukuelinten alueella. Aikaisemman käsityksen mukaan Herpes simplex -virus-2 on ollut pääosin genitaaliherpeksen vallitseva aiheuttaja, kun taas Herpes simplex -virus-1 on pääosin tavannut oireilla kasvojen ja suun alueella yleisemmin. Viime aikoina on kuitenkin havaittu Herpes simplex -virus-1:n aiheuttamien genitaaliherpeksien osuuksien kasvu, minkä vuoksi ympäri maailmaa on alettu seurata tilannetta. Tämän tutkielman tarkoitus onkin tarkastella näiden virustyyppien aiheuttamia oireisia genitaaliherpesinfektioita ja viruksen alatyyppien vallitsevuutta Varsinais-Suomessa. Aineisto on kerätty Tyksin seksitautien poliklinikan oireisten ja positiivisten genitaaliherpesnäytteistä vuosina 2013–2022. Positiivisista näytteistä virustyyppi määritettiin joko pikaviljelyllä tai PCR-menetelmällä. Aineisto on käsitelty anonyymisti. Tilastollisessa tarkastelussa on käytetty IBM SPSS Statistics -ohjelmaa (versio 29). Tässä tutkielmassa käy ilmi, että Tyksin seksitautien poliklinikalla Herpes simplex -virus-1:en osuus aiheutetuista genitaaliherpesinfektioista vastoin aikaisempia tilastoja laski (31,5 % kaikista infektioista). Naisilla todettiin myös tilastollisesti merkitsevästi enemmän infektioita (58,3 %, p < 0,001). Miehet olivat myös tilastollisesti merkitsevästi vanhempia kuin naiset sekä eri virustyypeissä, että kaikissa infektioissa. Ongelmina aineistossa on kuitenkin infektioiden määrän selkeä väheneminen 2020–2022. Tämä todennäköisesti liittyy Covid-19-pandemiaan, jonka vuoksi käynnit seksitautien poliklinikalla yleisesti vähenivät. Tämän lisäksi 2021 infektioiden tyyppimääritykset puuttuivat osasta positiivisista näytteistä (6,2 % koko aineistosta).
Keywords: Herpes simplex -virus, genitaaliherpes, HSV