Tasapainotetun tuloskortin muodostaminen kohdeyrityksen tarpeisiin - Lahti, Anniina (My University, 2021)
Tutkielma tarkastelee strategian ja suoritusmittauksen yhdistämistä tasapainotetun tulos kortin viitekehyksellä. Tutkielman teoreettinen viitekehys kattaa strategian, strategisen johdon laskentatoimen, suoritusmittauksen, kriittisten menestystekijöiden ja tasapainotetun tuloskortin aihealueet. Tasapainotetun tuloskortin viitekehystä koskevia tutkimuksia on tehty verrattain paljon, mutta tuloskortin muodostamisprosessista kaivattaisiin lisää tietoa, johon tämä tutkimus vastaa. Tutkimuksen kohdeyritykseksi valikoitui puutuoteteollisuuden tuotteita valmistava yri tys. Tutkimuksen kohdeyritys on mielenkiintoinen valinta, koska tutkimuksessa voidaan selvit tää, miten viitekehys soveltuu pk-yrityksiin kuuluvan tehdasyrityksen tarpeisiin. Tutkimus kuu luu laadulliseen tutkimusperinteeseen, jolloin sen tarkoituksena on ymmärtää tutkimusilmiötä kohteena olevien henkilöiden näkökulmasta. Tutkimuksen tutkimustapa on toimintatutkimus, joka pyrkii saavuttamaan aikaan oppimista, kehittymistä ja itsereflektiota. Tutkimus pyrkii vas taamaan tutkimusongelmaan ”Miten tasapainotetun tuloskortin viitekehys muokkautuu koh deyrityksen tarpeisiin ja mitkä tekijät nousevat esille prosessissa?”. Tutkimuksen aineisto on kerätty haastatteluiden, havainnoinnin ja yrityksen ohjausjärjes telmistä saatavien tietojen kautta. Tulosten perusteella voitiin huomata, että kohdeyrityksen strategia kaipaisi terävöittämistä. Kohdeyritykselle kyettiin muodostamaan kriittisten menestys tekijöiden mukainen tasapainotettu tuloskortti, jossa esiintyivät kaikki neljä tuloskortin näkökul maa. Tuloskortin muodostamisprosessissa ilmeni monia haasteita, kuten muodostamisproses sin vaativuus, näkökulmien välisen tasapainon saavuttaminen ja mittareiden valintaan liittyvät vaikeudet. Viitekehyksellä on tutkimuksen mukaan myös monia vahvuuksia, kuten mahdolli suus oppia toiminnasta ja kehittää sitä. Tasapainotetun tuloskortin viitekehystä on kutsuttu laajimmin omaksutuimmaksi suoritus mittausjärjestelmäksi. Tämä tutkimus osoitti, että viitekehystä ei voida ottaa käyttöön täysin samanlaisena kaikille yrityksille, vaan se tulee muokata kohdeyrityksen tarpeita ja toimialan vaatimuksia vastaaviksi. Tutkimuksen perusteella voidaan myös todeta, että tuloskortti tarjoaa yritykselle relevanttia tietoa selkeässä muodossa. Lisäksi tuloskortin viitekehys asettaa keskei selle sijalle yrityksen kriittiset menestystekijät, joiden kautta yritys voi taata menestymisen myös tulevaisuudessa.
Keywords: Strategia, strateginen johdon laskentatoimi, suoritusmittaus, kriittiset menestystekijät, tasapainotettu tuloskortti, balanced scorecard