Acute respiratory illness and respiratory viruses: Associations to older citizens’ state of health - Aronen, Matti (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2023)
The role of many respiratory virus infections among older individuals remains unclear. Respiratory virus detection provides prognostic information about asthma development in children suffering from severe lower airway illnesses, but respective reports in older adults are scarce. Increased susceptibility to respiratory tract infections among older people is thought to be interlinked with poor vitamin D status, nourishment, and general immunological state. Our aim was to investigate the virus presence in the nasopharynx in those over 65 by modern methods and evaluate associations between virus findings and the severity of respiratory illness and chronic illnesses. In addition, we studied whether viral pathogens and conventional inflammatory markers correlate to the presence, signs and symptoms, or prognosis of pneumonia among these patients. Furthermore, we investigated whether serum 25(OH)D, albumin, and LL-37 levels could have prognostic value in older patients with acute respiratory infection. Virus detection was more common among older patients with respiratory symptoms than those without. Over 100 mg/L CRP values with respiratory symptoms were associated with death during hospital stays. Respiratory virus detections did not correlate with clinical course of pneumonia episodes among those studied. Presence of a respiratory virus was associated with fewer revisits among episodes with respiratory symptoms. Serum 25(OH)D deficiency and hypoalbuminemia were present in more than 50% of the study patients. Low serum albumin level was associated with more severe disease; longer hospital stay; death at ward; and 1-, 2- and 5-year mortality. On the contrary, no associations were seen between serum 25(OH)D or LL-37 levels with disease severity, short-term clinical outcome or long-term survival. The results indicate that the presence of respiratory viruses in the upper airways is only modestly associated with respiratory symptoms among older patients. Moreover, respiratory virus detection does not seem to be linked to pneumonia or more severe clinical course of disease. Thus, pneumonia should be treated as a bacterial disease regardless of the virus finding and our data do not support routine virus diagnostics for older patients with pneumonia. Serum albumin level may provide valuable information about the patients’ general health and the recovery potential in treating older patients with respiratory symptoms.

Akuutti hengitystieinfektio ja hengitystievirukset – mahdolliset yhteydet ikääntyvän yleiseen terveydentilaan Useiden hengitystievirusinfektioiden merkitys ikääntyneillä on osin epäselvä. Vaikeaa alahengitystieinfektiota sairastavilla lapsilla hengitystieviruksen tunnistaminen antaa ennusteellista arvoa, mutta vastaavaa tutkimusta on vanhusväestöstä vähän. Vanhenevan inhmisen lisääntyvän alttiuden hengitystieinfektioille on ajateltu liittyvän mm. D-vitamiinin saantiin, ravitsemukseen ja yleiseen immunologiseen tilaan. Tavoitteenamme oli selvittää moderneilla menetelmillä, mitä viruksia ikääntyneillä, yli 65-vuotialla, nenänielusta löytyy ja arvioida yhteyttä näiden löydösten ja hengitystiesairauden vaikeuden ja kroonisten hengitystiesairauksien välillä. Tutkimme, korreloivatko viruslöydökset ja perinteiset tulehdusparametrit keuhkokuumelöydöksiin, keuhkokuumeen oireisiin tai ennusteeseen ikääntyneillä. Lisäksi selvitimme, voisiko seerumin 25(OH)D-, albumiini-, ja LL-37-pitoisuuksilla olla ennusteellista arvoa akuuttia hengitystieinfektiota sairastavilla vanhuksilla. Vanhukselta, jolla oli hengitystieoireita, löydettiin useammin hengitystievirus kuin oireettomalta verrokilta. Yli 100 mg/l CRP-arvot hengitystieoireisella vanhuksella kytkeytyi kuolemaan osastohoidon aikana. Hengitystieviruslöydökset eivät kytkeytyneet keuhkokuumeen taudinkulkuun vanhuksilla. Hengitystieviruksen löytäminen ennusti harvempaa uusintakäyntimäärää hengitystieoireisilla. Seerumin 25(OH)D-puutosta ja hypoalbuminemiaa tavattiin molempia yli puolella tutkimuspotilaista. Alhainen seerumin albumiinipitoisuus kytkeytyi vaikeampaan taudinkuvaan, pidempiin hoitojaksoihin, osastohoidonaikaiseen kuolemaan sekä yhden, kahden ja viiden vuoden mortaliteettiin. Sitä vastoin, seerumin 25(OH)D- ja LL-37-pitoisuudet eivät kytkeytyneet taudin vaikeuteen, lyhyen ajan ennusteeseen tai pitkän ajan mortaliteettiin. Tulokset osoittavat, että hengitystieviruslöydökset ylähengitysteissä ovat vain heikosti yhteydessä vanhojen potilaiden hengitystieoireisiin. Viruslöydökset eivät näytä ennustavan keuhkokuumeetta tai vaikeampaa taudinkuvaa. Vanhusten keuhkokuume pitäisikin hoitaa bakteeritautina viruslöydöksistä riippumatta eikä tutkimuksemme tue rutiininomaisten virusdiagnostiikkaa. Seerumin albumiinipitoisuus saattaa tarjota arvokasta tietoa hengitystieoireisen vanhuspotilaan yleisestä terveydentilasta ja toipumispotentiaalista.