Imetyksen yhteys äitien painon kehitykseen : integratiivinen kirjallisuuskatsaus - Saikko, Heli (My University, 2025)
Tämän kandidaatin tutkielman tarkoituksena oli kuvata, millainen rooli imetyksellä on painon kehityksessä synnytyksen jälkeen. Imetys on paljon tutkittu aihe, ja sen yhteydestä sekä hyödyistä niin äitien kuin lastenkin terveyteen ja elämänlaatuun on paljon näyttöä. Imetyksen rooli painonhallinnassa on kuitenkin vielä epäselvä, vaikka tutkimusten perusteella tiedetään, että useat tekijät, kuten äidin sosio-ekonominen asema, etnisyys, raskautta edeltänyt paino ja elämäntavat ovat yhteydessä synnytyksen jälkeiseen painonkehitykseen. Imetyksen ja synnytyksen jälkeisen painonhallinnan yhteyttä on tutkittu, mutta tutkimusten heterogeenisyyden takia aiheesta on ollut haastavaa muodostaa kokonaiskuvaa. Tässä tutkielmassa kuvataan imetyksen roolia painonkehityksessä synnytyksen jälkeen. Tutkielmassa koostetaan tietoa imetyksen hyödyistä ja imetyksen yhteydestä painonkehitykseen synnytyksen jälkeen. Tutkielma toteutettiin integratiivisena kirjallisuuskatsauksena. Tämän tutkielman aineisto valittiin systemaattisella haulla PubMed, Cinahl, Cochrane ja Medic -tietokannoista. Tietokantahaussa noudatettiin etukäteen muodostettua hakulausetta. Tuloksia saatiin yhteensä 627 osumaa, joista mukaan valittiin 12 alkuperäisartikkelia noudattaen ennakkoon asetettuja sisäänotto- ja poissulkukriteerejä. Kirjallisuushaku toteutettiin kevään 2025 aikana. Katsauksen teossa mukailtiin Toronton ja Remingtonin (2020) integratiivisen kirjallisuuskatsauksen vaiheita. Mukaan otettujen alkuperäisartikkeleiden laatu arvioitiin JBI (Joanna Briggs Institute) –kriteeristön mukaan. Alkuperäisartikkeleiden laatu arvioitiin hyväksi. Aineiston analyysi toteutettiin induktiivisesti. Tutkielmaan valikoituneissa tutkimuksissa oli keskenään hyvin erilaisia tutkimusasetelmia. Osassa tutkimuksista osallistujia haastateltiin vasta vuosien jälkeen synnytyksestä. Tulokset täysimetyksen ja osittaisimetyksen vaikutuksesta äitien painoon ovat keskenään ristiriitaisia, mutta riippumatta täysimetyksestä tai osittaisimetyksestä, imetyksellä on mahdollinen yhteys raskausaikana kertyneen painon pudotukseen. Imetyksellä on suurempi merkitys painonkehitykselle painoa alentavasti pitkillä, yli kahden vuoden seuranta-ajoilla, kuin lyhyemmillä seuranta-ajoilla. Imetyksen vaikutuksista äitien painonkehitykseen olisi hyvä puhua äitiyshuollossa jo raskausaikana osana imetysohjausta, mutta myös synnytyksen jälkeen. Kuitenkin puheen painosta täytyy olla sensitiivistä, ja äitejä ja heidän mielipiteitään kunnioittavaa. Ohjauksen pitäisi keskittyä imetyksen edistämiseen ja äitien tiedon lisäämiseen ja imetysasenteiden parantamiseen. Tällöin olisi mahdollista edistää imetystä tuomalla esiin kaikkia imetyksen hyötyjä, eikä ohjauksen tarvitsisi keskittyä äitien painoon.
Keywords: synnytyksen jälkeinen painonhallinta, imetys