Ohjelmoinnin opetus lukioiden paikallisissa opetussuunnitelmissa - Nojonen, Tapio (My University, 2024)
Tässä tutkielmassa tutkitaan Suomen lukioiden paikallisia opetussuunnitelmia ja miten niissä on mainittu ohjelmoinnin opetus. Tutkielman keskiössä on tavoite luoda yleiskuva ohjelmoinnin opetuksesta lukiotasolla. Päätavoitteena on saada selville, kuinka suuressa osassa lukioista tarjotaan ohjelmoinnin opetusta, mihin oppiaineisiin opetus on sisällytetty ja minkä tasoista tarjottu opetus on. Tutkielmassa tehdään myös aluekohtainen analyysi ja pyritään selvittämään, onko opetuksessa havaittavissa alueellisia samankaltaisuuksia tai eroavaisuuksia opetussuunnitelmatasolla. Alueiksi on valittu maakunnat, minkä lisäksi Uudenmaan maakunnasta on erotettu Helsinki omaksi alueekseen. Tutkielmassa tarkastellut paikalliset opetussuunnitelmat pohjautuvat vuoden 2019 lukion opetussuunnitelman perusteisiin ja ne on noudettu sähköisesti syksyllä 2023. Yhteensä tutkielmassa tarkastellaan 321 paikallista opetussuunnitelmaa ja jokaisesta maakunnasta on tarkastelussa ainakin yksi lukio. Analyysi on toteutettu luomalla laajuustaulukko, jonka perusteella jokainen lukio on voitu asettaa johonkin laajuuskategoriaan. Tämän lisäksi on kerätty tietoa siitä, missä oppiaineissa yksittäisessä opetussuunnitelmassa tarjotaan ohjelmoinnin opetusta sisältäviä opintojaksoja. Tutkielman tulokset osoittavat, että noin 56%:ssa lukioista tarjotaan ohjelmoinnin opetusta. Lisäksi yli 70%:ssa niistä lukioista, joissa opetusta tarjotaan, on opintojaksoja jossakin ohjelmointiin viittaavassa oppiaineessa, kuten tietotekniikassa. Ohjelmoinnin opetus ei myöskään ole jakautunut tasaisesti, vaan alueiden välillä on merkittäviä eroja niin opetuksen tarjonnassa, laajuudessa ja oppiaineissa. Tutkielman tulosten perusteella on oikeutettua kyseenalaistaa Suomen kansallinen strategia integroida ohjelmoinnin opetus muihin oppiaineisiin, sillä valtaosassa lukioista on koettu tarpeelliseksi järjestää opetusta omassa oppiaineessaan. Lisäksi jatkotutkimuksessa olisi hyvä selvittää, miten ohjelmointia opetetaan käytännön tasolla MAA11 opintojaksossa eri lukioissa, sillä opetussuunnitelman perusteiden sisällön perusteella opintojakson ei voida katsoa sisältävän merkittävästi ohjelmoinnin opetusta.

This thesis takes a look at Finnish upper secondary schools' local curricula and how programming is mentioned in them. The main goal is to create an overview on programming education at the upper secondary level. Focus is placed on how many schools offer programming education, which subjects programming is taught in, and what is the level of the education offered. This thesis also analyzes potential similarities and differences between the regions of Finland. Helsinki has been separated as its own area from the rest of Uusimaa. The local curricula analyzed are based on ''Lukion opetussuunnitelman perusteet 2019'' and have been collected digitally in fall of 2023. In total 321 local curricula were included in the thesis and each region has at least one school analyzed. A scale of programming education was created to analyze the curricula and level of the education offered. Also additional information was gathered on the subjects programming is taught in. The results show that about 56% of schools offer programming education. Of the schools that offer programming education, over 70% had programming courses in subjects directly linked to programming, e.g. computing. Significant differences were found between regions in all aspects. Based on the results it's justified to question the national policy of Finland to integrate programming education into existing subjects, as most schools seem to have education offered in a separate subject. In addition further study should clarify how programming is taught in the module MAA11, as based on the national standards the module can't be said to include meaningful programming education.
Keywords: opetussuunnitelma, ohjelmointi, opetus, lukio