Robotiikan, tekoälyn ja automaation yhteys työtyytyväisyyteen - Karvanen, Anniina; Karvola, Santeri (My University, 2024)
Työnteko on jatkuvassa murroksessa, kun uusia teknologisia innovaatioita käyttöönotetaan työympäristöissä. Tekoäly ja robotiikka mahdollistavat sellaistenkin tehtävien automatisoinnin ja digitalisoinnin, jotka aiemmin edellyttivät ihmisten korkeatasoista kognitiivista osaamista. Näillä teknologisilla muutoksilla on välttämättä vaikutuksia työn luonteeseen ja työympäristöihin eri toimialoilla. Tutkimustieto teknologisten muutosten vaikutuksesta työntekijöiden työtyytyväisyyteen on kuitenkin vielä rajallista. Tämän systemaattisen katsauksen tavoitteena oli selvittää robotiikan, tekoälyn ja automaation (engl. Robotics, Artificial Intelligence and Automatisation, RAIA) yhteyttä työtyytyväisyyteen. Katsauksessa otimme lisäksi tarkempaan tarkasteluun työn epävarmuuden tekijänä RAIAn ja työtyytyväisyyden välillä, koska RAIA voi aiheuttaa työtehtävien vähenemistä ja työn epävarmuus voi olla merkittävä stressitekijä työntekijälle. Teimme aineistohaun monitieteisistä hakukannoista: APA PsycINFO, Web of Science, Scopus ja ProQuest Central. Katsaukseemme sisältyi 12 vertaisarvioitua tieteellistä artikkelia. Katsauksemme tulokset osoittivat, että RAIAlla ja työtyytyväisyydellä on heikko positiivinen yhteys. Kun otimme tarkasteluun työn epävarmuuden tekijänä RAIAn ja työtyytyväisyyden välillä, havaitsimme, että RAIA on positiivisessa yhteydessä työn epävarmuuteen ja työn epävarmuus on negatiivisessa yhteydessä työtyytyväisyyteen. Kuitenkin RAIAn ja työtyytyväisyyden yhteys on monisyinen ja kokonaiskuvassa RAIA on positiivisessa yhteydessä työtyytyväisyyden kanssa työn epävarmuuden vaikutuksesta huolimatta. Tutkimusten heterogeenisuus haastaa tulosten vertailtavuutta ja päätelmien tekemistä, mikä tekee yhteyksien arvioinnista monimutkaista. Katsauksemme tarjoaa kuitenkin kattavan yhteenvedon aiheesta tähän mennessä tehdystä tutkimuksesta. Katsauksessa tuomme esille myös RAIAn ja työtyytyväisyyden yhteyteen mahdollisesti vaikuttavia tekijöitä, joiden vaikutuksen laadun ja voimakkuuden tutkiminen olisi tärkeää teknologioiden onnistuneelle käyttöönotolle työympäristöissä.
Keywords: robotiikka, tekoäly, automaatio, RAIA, työtyytyväisyys, työn epävarmuus