Ketogeeninen ruokavalio Alzheimerin taudin hoidossa - Jokinen, Hilla (My University, 2026)
Ketogeeninen ruokavalio on pääosin rasvoista koostuva vähähiilihydraattinen ruokavalio, jonka avulla pyritään saavuttamaan elimistössä ravitsemuksellinen ketoositila. Alun perin ketogeenistä ruokavaliota alettiin hyödyntämään kliinisesti 1920-luvulla epilepsian hoidossa, ja se onkin yhä käytössä tämän sairauden hoidossa silloin, kun lääkehoito ei toimi. Epilepsiaan liittyvän kliinisen näytön perusteella ketogeenisen ruokavalion tutkimusta on alettu viime vuosina laajentaa myös useiden muiden sairauksien hoitoon. Tässä tutkielmassa arvioidaan ketogeenisen ruokavalion terapeuttista potentiaalia ja mekanismeja Alzheimerin taudin hoidossa. Alzheimerin tauti on miljoonia ihmisiä koskettava neurodegeneratiivinen sairaus. Taudin patofysiologiset mekanismit ovat vielä osittain tuntemattomia, mutta tietyt ominaispiirteet on yhdistetty taudin etenemiseen. Näitä ovat esimerkiksi beeta-amyloidiaggregaattien ja hyperfosforyloituneen taun kertyminen aivoihin, mitokondrioiden häiriöt, neuroinflammaatio sekä insuliiniresistenssi. Toistaiseksi Alzheimerin taudille ei ole löydetty sen etenemistä pysäyttävää parannuskeinoa, ja siten hoitomuotojen tutkimus kaipaa uudenlaisia lähestymistapoja. Lääkehoitojen lisäksi taudin hoitoon on ehdotettu ketogeenistä ruokavaliota, jolla voi olla mahdollisesti useita terapeuttisia mekanismeja. Eläin- ja in vitro-kokeiden perusteella on ehdotettu, että terapeuttiset mekanismit voivat liittyä esimerkiksi oksidatiivisesta stressistä kärsivien mitokondrioiden toiminnan tehostamiseen, neuroinflammaation vähentämiseen, hermosolujen suojaamiseen, autofagian tehostamiseen sekä suolistomikrobiston muokkaukseen. Ketogeeninen ruokavalio voi myös auttaa tasapainottamaan Alzheimerin taudille ominaista aivojen heikentynyttä glukoosin käyttöä tarjoamalla aivoille ketoaineita energianlähteeksi. Myös alustavia kliinisiä ihmiskokeita on toteutettu, ja niissä on tarkasteltu erityisesti ketogeenisen ruokavalion kokonaisvaltaisia vaikutuksia. Mekanististen tulosten arviointi ihmisillä on kuitenkin vielä epävarmaa. Lisätutkimus ja tutkimusasetelmien laajentaminen kaikilla osa-alueilla on tarpeen, mutta tämänhetkisten tutkimustulosten perusteella ketogeenisellä ruokavaliolla todella nähdään terapeuttista potentiaalia.
Keywords: ketogeeninen ruokavalio; ketoaineet; Alzheimerin tauti; oksidatiivinen stressi; autofagia; neuroinflammaatio; suolistomikrobisto