Nestetasapainon muutokset pediatrisilla tehohoitopotilailla BIA-laitetta hyödyntäen - Sironen, Vilma (My University, 2025)
Nestetasapainon häiriöt ovat yleinen ongelma sairaalahoidossa olevilla lapsipotilailla. Hoidon aikana iso osa potilaista saa parenteraalista nestehoitoa erilaisin indikaatioin, kuten ylläpitonesteytyksestä huolehtimiseksi tai tapahtuneiden menetysten korjaamiseksi. Nestetasapainon arvioiminen on usein haastavaa ja sen arvioinnissa hyödynnetään esimerkiksi painon seurantaa, potilaan ottamien ja erittämien nesteiden laskemista, virtsamäärien seurantaa sekä kliinistä arviota. Turun yliopistollisen keskussairaalan lasten ja nuorten teho-osastolla käytössä on edellisten rinnalla bioimpedanssianalysaattori, eli BIA-laite. Laitteen toiminta perustuu vaihtovirtaan ja sen kulkemiseen eri kudoksissa. Tämän tutkielman tarkoituksena on pohtia onko painon seuranta riittävä mittari nestetasapainon arvioinnissa. Painon perusteella saatua arviota verrataan BIA-mittauksista saataviin arvioihin. Tutkimukseen valittiin mukaan potilaat (n=39), joista oli tehty BIA-mittaus tai -mittauksia lasten ja nuorten teho-osastolla aikavälillä 10/2021–4/2024. Tutkimusta varten haettiin tehdyistä mittauksista saatu data taulukkomuodossa ja sitä täydentämään etsittiin oleellisia tietoja potilastietojärjestelmästä. Tietojen perusteella laskettiin muun muassa mahdollisen nestetasapainonhäiriön suuruus painoon sekä BIA-mittauksiin perustuvien arvioiden osalta. Lisäksi tarkasteltiin tarkemmin BIA-mittauksista saatuja arvoja nestetasapainon kannalta. Tutkimuksen perusteella voidaan todeta nestetasapainon häiriöiden olevan varsin yleisiä Tyks:n lasten ja nuorten teho-osastolla, vaikka nestetasapainoon on pyritty hoidon aikana vaikuttamaan nestehoitoprotokollalla ja tarvittaessa nesteenpoistolääkkein. Merkittäväksi häiriöksi tutkimuksessa tulkittiin kuivuma >3% tai nesteylimäärä >5%. Merkittävä muutos oli painon perusteella 83 %:lla ja BIA-mittausten perusteella 55 %:lla tutkimuksessa tarkastelluista potilaista. Erikseen eriteltiin keskivaikeat ja vaikeat nesteylimäärät sekä kuivumat. Keskivaikea tai vaikea nesteylimäärä oli painon perusteella 33 %:lla ja BIA-mittausten perusteella 5 %:lla. Vastaavasti keskivaikea tai vaikea kuivuma oli painon perusteella 10 %:lla ja BIA-mittausten perusteella 2 %:lla. Näiden tulosten perusteella painoon perustuva arvio nestetasapainosta yliarvioi nestetasapainonhäiriön vaikeusasteen verrattuna BIA-mittaukseen perustuvaan arvioon.
Keywords: nestetasapaino, bioimpedanssianalyysi