"Mitä siäl koulus oikee tapahtuu"- vanhempien mielipiteitä ja näkemyksiä koulunpidosta - Leivo, Tomi (My University, 2025)
Tutkimuksen aiheena on “Mitä siäl koulus oikee tapahtuu”- kaksikielisen opetuksen 2. luokan vanhempien mielipiteitä ja ajatuksia koulunpidosta. Tutkimus toteutettiin ryhmähaastatteluna 2. luokan vanhemmille, jotka oli kutsuttu ilmoittautumisjärjestyksessä haastatteluun. Vanhempia oli yhteensä neljä, luokan oppilasmäärän ollessa 17. Aineisto nauhoitettiin, litteroitiin ja nousseiden teemojen pohjalta kirjoitettiin. Tutkimustuloksissa näkyy vanhempien positiivinen kokemus kyseisen luokan kohdalla. Opettajan roolin merkitys vuorovaikutuksen luojana ja yhteistyön synnyttäjänä korostuu. Opetusmenetelmien rohkea käyttö, sitoutuminen työhön ja yhteisöllisyys koulussa nousevat päätekijöiksi. Varsin selkeä yhteys on vanhempien näkemyksillä ja kokemuksilla ja uudella opetussuunnitelmalla. Tutkimuksesta voidaan päätellä, että vanhempien luottamus opettajaan, opettajan ammattitaidon monipuolinen käyttö ja onnistunut motivointi ovat vahvoja signaaleja opetus – ja kasvatustehtävän onnistumisen mahdollisuuksista vanhempien näkemyksissä.