Yritysjärjestelyssä syntyneen sijoitetun vapaan oman pääoman rahaston palauttaminen ja sen verotus - Vikström, Roope (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Ennen vuotta 2014 Suomen verolainsäädännössä ei ollut säännöksiä SVOP-rahastossa olevan pääoman palauttamisesta. Vuoden 2014 alussa voimaan tulleella sääntelyllä pääomanpalautuksen verokohtelua tuotiin lähemmäs osinkojen verokohtelua. Tämän myötä varojenjakoa SVOP-rahastosta verotetaan luovutuksena vain tiettyjen edellytysten täyttyessä. Lähtökohtana on verottaminen osinkona. Uuteen sääntelyyn liittyy vielä useita tulkintaongelmia, sillä säännösten osalta on ehtinyt muodostua vain vähän oikeuskäytäntöä. Tutkielmassa käydään läpi uusiin säännöksiin liittyviä tulkintaongelmia, joista merkittävimmät liittyvät yritysjärjestelytilanteisiin. Yritysjärjestelyiden osalta tutkielmassa käsitellään sulautumista ja jakautumista, osakevaihto ja liiketoimintasiirtoa sekä toimintamuodon muutosta. Tällöin olennaisimmat kysymykset liittyvät pääomanpalautuksen verokohteluun, kun yritysjärjestelytilanteessa SVOP-rahastoon on sekoittunut muita vapaan oman pääoman eriä, sekä siihen, milloin yritysjärjestelyä itsessään voidaan pitää pääomasijoituksena. Tärkeimpänä lähteenä näitä kysymyksiä ratkaistaessa on toiminut Seppo Penttilän kannanotot koskien SVOP-rahaston palauttamista yritysjärjestelytilanteissa. Sulautumisen ja jakautumisen kohdalla SVOP-rahaston palauttamisen verokohtelua ratkaistaessa kantavaksi tulkintalähtökohdaksi tulee ottaa sulautumisen ja jakautumisen luonne yleisseurantoina, eikä näiden järjestelyiden tulisi tällöin huonontaa tai parantaa osakkeenomistajan verotuksellista asemaa. Osakevaihdossa ja liiketoimintasiirrossa verokohtelu perustuu järjestelyiden luonteeseen yhtiöoikeudellisena apporttina. Samoin toimintamuodon muutoksen yhteydessä voidaan tukeutua apporttia koskeviin periaatteisiin. Tulkintaongelmia ratkaistaessa legaliteetti- ja jatkuvuusperiaate ovat merkittävässä asemassa. Edellä mainittujen erityistilanteiden lisäksi tutkielmassa annetaan kokonaiskuva SVOP-sijoituksen tekemisestä ja sen palauttamisesta sekä näiden verokohtelusta uuden sääntelyn valossa. Tässä yhteydessä tutkitaan myös uusien säännösten vaikutusta suosivan pääomanpalautuksen ja peitellyn osingon problematiikkaan. Tutkielman lähestymistapa on lainopillinen.