Hyppy binäärisyyden ulkopuolelle – toteutuuko tosiasiallinen yhdenvertaisuus urheilussa? - Miettinen, Laura (My University, 2023)
Tutkielmani käsittelee binäärisyyden ulkopuolelle sijoittuvien urheilijoiden yhdenvertaisuutta. Pyrin vastaamaan seuraavaan tutkimuskysymykseen: Minkälaista yhdenvertaisuuden käsitettä käytetään CAS:ssa eli urheilun kansainvälisessä vetoomustuomioistuimessa Chandin ja Semenyan tapauksessa? Käsittelen myös sitä kuinka nämä tapaukset ovat yhteydessä binäärisyyden, sukupuolen ja tiettyjen yhdnvertaisuustoimien teorian muodostuksessa. Tutkimusmetodeina käytän oikeusteoreettista tutkimusta sekä diskurssianalyysiä. Binäärisyyden ulkopuolella olevien urheilijoiden läsnäolo ja toiminta on erittäin kiistanalaista. Heidän oikeudellisesta asemasta ei ole saavutettu yhteisymmärrystä. Sukupuoli ja binäärisyys ilmenee monimutkaisena asiana. Teoreettisella kentällä ei ole saavutettu yksimielisyyttä sen käsitteestä ja pysyvyydestä. Uheilu pitäytyy konservatiivisessa ja perinteisessä ajattelumaailmassa; biologisuudessa. CAS:n rajoittunut toimivalta ei pysty vastaamaan sukupuolen monimutkaisuuden synnyttämiin haasteisiin. Chandin tapauksessa CAS on päätynyt oikeudelliseen ja suhteelliseen yhdenvertaisuuteen. Semenyan tapauksessa lopputulos jää sekoitukseksi erilaisia yhdenvertaisuuden elementtejä. CAS on ottanut enemmän kantaa tosiasialliseen yhdenvertaisuuteen, mutta sen käsittely on jäänyt enemmänkin pintapuoliseksi. Yhdenvertaisuutta tulisi tarjota kaikille ihmisille, ei vain binäärisyyden ulkopuolella oleville urheilijoille. Tämä tarjoaa kattavamman alustan yhdenvertaisuussääntelylle ja käytännöille. Ratkaisevaa on myös sisällyttää binäärisyyden ulkopuolisia urheilijoita koulutusohjelmiin, päättäjätasoille ja urheiluorganisaatioihin. Juridinen litigointi ei välttämättä toimi yhdenvertaisuustoimissa. Urheilu on ainutlaatuinen järjestelmä, joten toimienkin tulee olla ainutlaatuisia. Jos pitäydytään juridiikassa toinen vaihtoehto voisi olla erillisen ihmisoikeus –tai yhdenvertaisuustuomioistuimen tai komission perustaminen. Sain selville, että suurimpana ongelmana yhdenvertaisuudelle on urheilun järjestelmän ydin ja sen arvoperusta.Vain muuttamalla näitä perustavanlaatuisia asenteita, käsitteitä ja periaatteita voimme luoda yhdenvertaisempaa urheilua.
Keywords: Urheilu, tosiasiallinen yhdenvertaisuus, binäärisyys, CAS, Chand, Semenya