Munuaissyövän ennustetekijät ja kirkassoluisen munuaissyövän liitännäishoito - Mattila, Kalle; Jalkanen, Katriina; Jaakkola, Panu (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2026)
Kirkassoluinen munuaissyöpä uusiutuu 23-41 \%:lla potilaista leikkauksen jälkeen. Yleensä uusiutuminen todetaan viiden vuoden kuluessa leikkauksesta, mutta 20 \%:lla potilaista tauti uusiutuu myöhemmin. Munuaissyövän taudinkulku vaihtelee suuresti. Uusiutumisen nopeutta ja todennäköisyyttä lisäävät kasvaimen koon ja levinneisyyden lisäksi aggressiivisesta kasvutavasta kertovat piirteet kuten korkea Fuhrmanin luokka, nekroosi, hiussuoni-invaasio ja sarkomatoidi erilaistuminen. Uusiutumisen todennäköisyyttä voidaan arvioida kasvaimen histopatologisten piirteiden mukaan eri algoritmeilla, esimerkiksi Leibovichin pisteytyksellä. Keskisuuren ja suuren uusiutumisriskin kirkassoluisen munuaissyövän leikkauksen jälkeen harkitaan liitännäishoitoa pembrolitsumabilla, jos potilas on hyväkuntoinen ja soveltuu immunologiseen lääkehoitoon.