Assertiivinen vuorovaikutus : Osana kasvatuksen ja opetuksen ammatillista tiimityötä - Lastunen, Kristiina; Virtanen, Anu (My University, 2026)
Tämän kandidaatintutkielman tavoitteena oli tarkastella assertiivisuutta vuorovaikutustaitona sekä sen merkitystä kasvatus- ja opetusalan henkilöstön välisessä vuorovaikutuksessa. Aiheen tarkastelua ohjasi käytännön työelämästä nouseva tarve ymmärtää ja myös kehittää henkilöstön välistä vuorovaikutusta. Laadullisessa tutkimuksessa selvitettiin, mitä assertiivisuus on, millä tavoin assertiivinen vuorovaikutus näkyy tiimien neuvottelutilanteissa sekä miten assertiivista vuorovaikutustapaa voidaan hyödyntää päivittäisissä arjen työtilanteissa kasvatus- ja opetusalalla. Tutkimus toteutettiin narratiivisena kirjallisuuskatsauksena, jossa aineisto analysoitiin aineistolähtöisen laadullisen sisällönanalyysin avulla koodauksen ja teemoittelun avulla. Aineisto koostui assertiivisuutta ja vuorovaikutusta käsittelevistä tutkimuksista sekä muusta tutkimuksen kannalta relevantista kirjallisuudesta. Tutkimustulosten perusteella assertiivisuus on jämäkkää, kunnioittavaa ja kohteliasta vuorovaikutusta. Se näyttäytyy muita ja itseä kohtaan huomioon ottavavana, tavoitteellisena viestintänä. Assertiivisuus ilmenee kasvatus- ja opetusalalla erityisesti avoimena viestintänä, toisten kunnioittamisena, rakentavana palautteen antamisena, rajojen asettamisena sekä kykynä käsitellä ristiriitoja dialogisesti. Assertiivinen vuorovaikutus tukee tiimien yhteistyötä, työhyvinvointia ja psykologista turvallisuutta. Lisäksi se heijastuu lasten ja oppilaiden hyvinvointiin, sillä aikuisten keskinäinen vuorovaikutuksen tapa toimii mallina sosiaaliselle toiminnalle. Tulokset osoittavat, että assertiivinen vuorovaikutus on keskeinen ammatillinen taito kasvatus- ja opetusalalla. Sen tietoinen kehittäminen voi vahvistaa työyhteisön toimintaa sekä pedagogisen työn laatua. Tutkimustulosten perusteella olisi kiinnostavaa tarkastella tarkemmin opettajankoulutuksen vuorovaikutusosaamisen opetuksen sisältöjä sekä työelämän täydennyskoulutustarvetta. Tämän tutkimuksen ja aiemman tutkimuskirjallisuuden perusteella assertiivisuutta on tarkasteltu kasvatus- ja opetusalalla melko vähän erityisesti aikuisten välisen vuorovaikutuksen näkökulmasta, mikä korostaa aiheen jatkotutkimuksen tarvetta.
Keywords: assertiivisuus; vuorovaikutus; opettaja; tiimityö; kasvatus- ja opetusala.