”A Call for Action” Arvot ja ympäristötoimijuus COP26 -kokoukseen liittyvien uskonnollisten toimijoiden julistuksissa - Karvinen, Hanna (My University, 2023)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan uskonnollisten toimijoiden ympäristöarvoja ja käsitystä heidän omasta toimijuudestaan. Näkökulma ja aineisto on rajattu yhteentoista uskonnollisten toimijoiden kirjoittamaan vetoomukseen, jotka on osoitettu YK:n vuonna 2021 pitämälle kansainväliselle ilmastokokoukselle, COP26:lle. Tutkimuksen lähtökohdat kiinnittyvät 1960-luvulle juontuvaan ympäristöheräämiseen sekä viime vuosikymmeninä kasvaneeseen ympäristöhuoleen kiihtyvän luontokadon ja ilmaston lämpenemisen myötä. Myös uskonnolliset liikkeet ovat enenevissä määrin alkaneet reflektoida luontoarvojaan sekä osallistumaan kansainväliseen keskusteluun ympäristöongelmista. Tutkimuksen tarkoituksena oli laadullisen sisällönanalyysin menetelmien avulla nostaa esille uskonnollisten toimijoiden ajankohtaista ympäristötoimijuutta sekä sitä, millaisia arvoja kestävämmän elämän sekä luonnon ja ihmisen suhteen rakentamiseen liitetään. Tutkimustulosten mukaan ympäristökriisin välttämiseksi uskonnolliset toimijat tarjoavat hyveellisen ihmisen ideaalia, jonka ympäristöarvot kulminoituvat vähempiosaisten auttamiseen, kunnioittamiseen, oikeudenmukaisuuteen sekä kestävyyteen vastavuoroisen ja vastuullisen luontosuhteen rakentamisessa. Arvot painottuivat ensisijaisesti antroposentrisiin ja luonnon välinearvoon perustuviin arvoihin, mutta marginaalinen biosentristen ja luonnon itseisarvoa korostava arvojen joukko oli myös nähtävissä. Arvojen perustelut linkittyvät melko vahvasti uskonnollisiin traditioihin, oppeihin ja Jumalan sanaan, mutta pohjautuvat myös sekulaareihin lähteisiin, kuten tieteelliseen tutkimukseen sekä poliittisiin sopimuksiin. Toimijuuden osalta aineiston kirjoittajat näkivät roolinsa ensisijaisesti ympäristötoimintaan kutsujina ja kannustajina. Toimijuutta rakennettiin myös konkreettisen kestävämmän toiminnan ympärille sekä oman tradition, arvojen tai asenteiden reflektiolle, jonka myötä positiivisen muutoksen nähtiin olevan mahdollinen. Toimijuutta tarkastellessa esiin nousi myös koko ihmiskunnan puolesta rakennettu kuva ympäristöstä ja sen ongelmista vastuussa olevasta toimijasta. Muut eniten aineistosta mainitut toimijat viittaavat ihmisiin ja yhteisöihin, uskonnollisiin sekä valtiollisiin toimijoihin. Tutkimuksen kapean ja rajatun aineiston vuoksi ei voida tehdä päätelmiä uskonnollisten liikkeiden kokonaisvaltaisesta ympäristöarvojen tai toimijuuden rakennelmasta. Tulokset kuitenkin heijastelevat vahvasti traditioiden laajempaa linjaa, asenteita ja arvoja ihmisen ja ympäristön välisten suhteiden järjestämisessä.
Keywords: Arvot, toimijuus, COP26-ilmastokokous, ympäristöongelmat, uskonnolliset liikkeet