Big datan hyödyntäminen rahoituslaitosten riskienhallinnassa - Nyroos, Nico (My University, 2025)
Finanssialan digitalisaatio on lisännyt tiedon määrää ja monimuotoisuutta, mikä on tuonut mukanaan riskienhallintaan sekä uusia mahdollisuuksia että haasteita. Big data tarkoittaa erittäin suuria ja vaihtelevia tietoaineistoja, joiden analysointi nykyaikaisilla menetelmillä tarjoaa rahoituslaitoksille parempia keinoja riskien tunnistamiseen ja hallintaan. Tässä tutkielmassa tarkastellaan miten rahoituslaitokset hyödyntävät Big dataa riskienhallinnassa, millaisia etuja siitä on perinteisiin menetelmiin verrattuna sekä mitä haasteita, sääntelykysymyksiä ja eettisiä näkökohtia Big datan käyttöön liittyy. Tutkimus keskittyy neljään keskeiseen riskityyppiin: luotto-, operatiiviseen, markkina- ja likviditeettiriskiin. Tutkielma toteutettiin laaja-alaisena kirjallisuuskatsauksena tieteellisen ja ammatillisen kirjallisuuden pohjalta. Tutkielmassa esitellään Big datan käsite, keskeiset ominaisuudet ja lähteet, eri riskityypit sekä rahoituslaitosten riskienhallinnan periaatteet. Tulosten perusteella Big datan hyödyntäminen tarjoaa riskienhallinnassa merkittäviä etuja perinteisiin menetelmiin verrattuna. Rahoituslaitokset kykenevät Big datan avulla arvioimaan riskejä kattavammin ja ennakoivammin kaikissa tutkituissa riskityypeissä. Luottoriskien hallinnassa laajat tietomassat tehostavat luotonhakijoiden taustatietojen hyödyntämistä ja parantavat maksukyvyttömyyden ennustettavuutta. Operatiivisissa riskeissä lokitietojen ja tapahtumadatan analysointi nopeuttaa poikkeamien, virheiden ja kyberuhkien havaitsemista. Markkina- ja likviditeettiriskien hallinnassa Big data mahdollistaa reaaliaikaisen markkinainformaation yhdistämisen laajoihin tietolähteisiin, kuten talousindikaattoreihin ja sosiaalisen median dataan. Nämä syventävät riskien ennakointia ja tarjoavat kokonaisvaltaisemman tilannekuvan. Lisäksi Big data mahdollistaa riskimallien jatkuvan päivittämisen, jolloin riskienhallinta mukautuu nopeasti muuttuviin olosuhteisiin. Tutkielman perusteella voidaan todeta, että Big data on nousemassa keskeiseksi työkaluksi rahoituslaitosten riskienhallinnassa. Sen hyödyntäminen mahdollistaa ennakoivamman ja tietoperusteisemman päätöksenteon. Big datan hyödyntäminen ei kuitenkaan automaattisesti paranna riskienhallintaa, vaan edellyttää huolellista huomiointia datan laadun, tietoturvan, sääntelyn ja eettisten näkökulmien osalta. Keskeisiä haasteita ovat muun muassa datan sirpaleisuus, sääntelyn monimutkaisuus ja algoritmien läpinäkyvyys. Tutkielma osoittaa, että Big datalla on suuri potentiaali tehostaa riskienhallintaa rahoitussektorilla, mutta sen laaja-alaisempi hyödyntäminen edellyttää haasteiden ymmärtämistä, vastuullista käyttöä sekä riittäviä resursseja ja osaamista.
Keywords: Big data, riskienhallinta, luottoriski, operatiivinen riski, markkinariski, likviditeettiriski