VASTUULLISUUSLUOKITUKSEN VAIKUTUS YHTIÖN MARKKINA-ARVOSTUKSEEN : Empiirinen tutkimus koskien vuosina 2005–2018 ESG-luokiteltuja kotimaisia pörssiyhtiöitä - Oukka, Arlette (My University, 2020)
Tutkielma tarkastelee kotimaisten pörssiyhtiöiden vastuullisen suorituskyvyn lineaarista vaikutusta markkina-arvostukseen. Tutkielma tutkii sidosryhmien näkökulmasta, reagoivatko sijoittajat vastuullisuusluokituksen muutokseen, ja näkyykö tämä markkina-arvostuksessa. Tutkielman tavoite on selvittää, onko kotimaisten yhtiöiden ESG-luokituksen tai sen osa-alueiden muutoksella lineaarinen yhteys markkina-arvostuksen muutokseen, sekä vaikuttaako toimiala yhteyden löytymiseen. Empiirinen tutkimus toteutetaan lineaarisen regressioanalyysin menetelmällä SPSStilastointiohjelmalla. Aineisto koostuu kotimaisista pörssiyhtiöistä, jotka ovat julkaisseet saamansa ESG-luokitukset ajanjaksolla 2005–2018. Aineisto kattaa 74 % suurimmista Helsingin pörssissä noteeratusta yhtiöstä. Vastuullisuuden suorituskykyä mitataan tutkielmassa ESG-luokitusten avulla. Vastuullisuusluokitus arvioi yritysvastuullisuuden kolmea osa-aluetta, joita ovat ympäristö suorituskyky (Environment), sosiaalinen suorituskyky (Social), sekä hyvä hallintotapa (Governance). Markkina-arvostusta mitataan puolestaan osakkeiden hintojen avulla. Empiiriseen tutkimukseen on valittu kooltaan samansuuruisia pörssiyhtiöitä, mutta toimialoiltaan eroavia yrityksiä. Saatujen tulosten perusteella ESG-luokituksen kokonaismuutoksella ja markkina-arvostuksen muutoksella ei ole havaittavissa tilastollisesti merkittävää lineaarista korrelaatiota. Yksittäisten tekijöiden kohdalla havaittiin, että hyvällä hallintotavalla on positiivinen ja lineaarinen yhteys markkina-arvostukseen. Muilla selittävillä muuttujilla ei löydetty tilastollisesti merkittävää lineaarista korrelaatiota selitettävään muuttujaan nähden. Tulokset osoittivat myös, että toimialalla on vaikutusta tämän yhteyden havaitsemisessa. Erityisesti rahoitusalan yhtiöillä havaittiin selkeämpi korrelaatio muihin toimialoihin nähden ESG-luokituksen ja markkina-arvostuksen välille, lukuun ottamatta vertailukohteena olevaa teollisuusalaa.
Keywords: ESG, vastuullisuusluokitus, markkina-arvostus, kotimaiset pörssiyhtiöt