Klassisen kitaran yksinkertaistetun tuottamisprosessin kehittäminen - Mustajärvi, Joosua; Wendelius, Topi (My University, 2023)
Tämän tutkielman tarkoituksena on paikantaa kitaranrakennusprosessin haastavimmat työvaiheet, suunnitella niiden toteutus yksinkertaistettuna ja luoda näin yksinkertaistetulla prosessilla valmistetulle klassiselle kitaralle laatutavoiteteoreema. Tarve yksinkertaisemman kitaranvalmistusprosessin kehittämiseen tuli haastavan, mutta inspiroivan, projektin yhteensovittamisesta mahdollisesti tulevassa työssä toteutettavaksi projektiksi. Yksinkertaistetun prosessin laatutavoiteteoreeman todistamiseksi valmistettiin tuote sekä suoritettiin tuotetestaus. Tutkielma on laadullinen tutkimus, joka on tuotettu tutkivan tuottamisen metodilla. Tutkimuskysymykset jakautuvat kahteen teoreettiseen kysymykseen: Mitkä kitaranvalmistusprosessin työvaiheet ovat haastavia, eli vaativat erikoistyökaluja ja/tai erityistä käsityötaitoa? sekä: Miten ensimmäisessä tutkimuskysymyksessä valittuja kitaranvalmistusprosessin haastavia työvaiheita voisi yksinkertaistaa? Teoreettisten tutkimuskysymysten lisäksi tutkimuksessa on yksi empiirinen tutkimuskysymys: Täyttääkö yksinkertaistetuilla työmenetelmillä valmistettu akustinen kitara sille asetetut laatutavoitteet? Tutkielman tuloksena tuotettiin osittain yksinkertaistetulla valmistusprosessilla klassinen kitara. Valmistettu kitara saavutti laatutavoiteteoreemassa luodun taulukon mukaisessa testauksessa neljätoista pistettä kahdeksastatoista pisteestä. Erittäin kuivista valmistusolosuhteista kitaran pohjaan tuli ei-toivottuja halkeamia. Valmistettu kitara on kuitenkin soitto-ominaisuuksiltaan laatutavoitteiden mukainen. Jatkotutkimusta vaatisi aiheesta haastavien työvaiheiden tarkempi tarkastelu sekä rohkeampi työvaiheiden yksinkertaistaminen useilla eri prototyypeillä. Laskenut suhteellinen ilmankosteus oppimis- ja työympäristössä aiheutti kitaran pohjaan halkeamia. Yksi tutkimuksen löydös olikin olosuhteiden odotettua suurempi merkitys soitinrakentamisessa. Avainsanat: Tutkiva tuottaminen, Laadullinen tutkimus, Soitinrakennus, Klassinen kitara, Käsityöprosessi, Oppimis- ja työympäristö
Keywords: Tutkiva tuottaminen, Laadullinen tutkimus, Soitinrakennus, Klassinen kitara, Käsityöprosessi, Oppimis- ja työympäristö