Case tutkimus: Sukupolvenvaihdos osakeyhtiömuotoisessa mikroyrityksessä erityisesti verotuksen näkökulmasta - Widbom, Heidi (My University, 2023)
Tutkimuksessa tarkastellaan alle kymmenen työntekijää työllistävän osakeyhtiömuotoisen yrityksen sukupolvenvaihdosprosessia erityisesti verotuksen näkökulmasta. Yli 90 prosenttia Suomen yrityksistä on mikroyrityksiä, joten niiden merkitys Suomen taloudelle on merkittävä. Myös suurin osa sukupolvenvaihdoksista toteutetaan mikroyrityksissä. Tutkimuksen tarkoituksena on tarkastella osakeyhtiömuotoisen perhepiirissä tapahtuvan mikroyrityksen sukupolvenvaihdosta ja erityisesti sen veroseuraamuksia. Veroseuraamusten lisäksi, tutkimuksessa tuodaan esiin myös muut sukupolvenvaihdoksen onnistumisen kannalta olennaiset tekijät. Tutkimuksessa keskitytään niin sanottuihin sukupolvenvaihdoksen koviin haasteisiin, joita ovat muun muassa verotus ja juridiikka. Tutkimus on toteutettu case tutkimuksena yrityksen antaman toimeksiannon pohjalta. Case yritys on osakeyhtiömuotoinen sähköalan mikroyritys, jossa sukupolvenvaihdos on ollut ajankohtainen jo useita vuosia, mutta toteuttamiseen ei ole ryhdytty. Teoriaosuudessa käydään kattavasti läpi mikroyritysten sukupolvenvaihdosprosessia sekä sukupolvenvaihdoksen veroseuraamuksia erityisesti mikroyritysten näkökulmasta. Tutkimuksessa on huomioitu myös mikroyrityksen kannalta relevantit sukupolvenvaihdoksen ennakkotoimet. Teoriaosuutta sovelletaan käytäntöön case osuudessa ja eri vaihtoehdoista valitaan case yritykselle parhaiten soveltuvat tavat toteuttaa ennakkotoimet sekä sukupolvenvaihdos. Vaikka kyseessä on case tutkimus, jossa tutkimustulokset eivät ole suoraan yleistettävissä, voidaan osaa tutkimustuloksista pitää yleisesti mikroyrityksiä koskevina. Yrittäjät ovat perinteisesti pitäneet verotusta yhtenä sukupolvenvaihdosten suurimpana haasteena. Tämä näkemys toistuu yrittäjille tehdyissä kyselyissä ja kirjallisuudessa. Myös case yrityksen luopuja ja jatkajat pitivät veroseuraamuksia yhtenä sukupolvenvaihdoksen haasteista ja toisaalta heillä ei myöskään ollut veroseuraamusten suuruudesta ennakkokäsitystä. Tutkimuksessa case yritykselle tehdyistä eri vaihtoehtojen verolaskelmista, kuitenkin selviää, että kaikkien vaihtoehtojen veroseuraamukset olivat hyvin maltilliset. Tutkimustulosten esittämisen jälkeen, luopuja ja jatkaja eivät pitäneet verotusta enää lainkaan sukupolvenvaihdoksen haasteena. Tutkimustulosta ei voida yleistää kaikkia mikroyritysten sukupolvenvaihdosta koskevaksi, mutta case yrityksen tapauksessa pelko suurista veroseuraamuksista osoittautui vääräksi. Olisi kuitenkin syytä selvittää laajemminkin, mihin yrittäjien käsitys verotuksesta yhtenä sukupolvenvaihdoksen suurimmista haasteista pohjautuu. Tutkimuksen perusteella yhtenä syynä saattaa olla verotuksen monimutkaisuus sekä yrittäjien tietämättömyys. Sukupolvenvaihdos osoittautui hyvin monimutkaiseksi ja raskaaksi prosessiksi ja harva mikroyrittäjä selviää siitä ilman asiantuntija-apua. Asiantuntijan laatima suunnitelma auttoi case yrityksen luopujaa myös pehmeiden haasteiden selättämisessä. Yrittäjille tulisikin tarjota sukupolvenvaihdoksiin tukea ja asiantuntemusta jo huomattavasti ennen kuin sukupolvenvaihdoksen toteuttaminen on ajankohtaista. Ilman asiantuntija-apua sukupolvenvaihdos voi mennä monessa kohtaa pieleen. Vaikka sukupolvenvaihdos toteutettaisiin siviilioikeudellisesti oikein, vero-oikeudessa saattaa olla lisäedellytyksiä huojennusten saamiselle.
Keywords: sukupolvenvaihdos, mikroyritys, verotus, jakautuminen, osingonjako