”Mun pitää kuitenki se päätyö välil vähän priorisoida, vaiks toki tää on tärkeempää” : Urheiluvalmentajan motivaation tarkastelua - Carlstedt, Karoliina (My University, 2026)
Työn tarkoituksena oli selvittää, millaisia tekijöitä on joukkueurheiluvalmentajan motivaation taustalla. Työssä syvennyttiin tarkastelemaan 1) mitkä tekijät ovat vaikuttaneet valmentamisen aloittamiseen 2) mitkä tekijät motivoivat valmentamaan sekä 3) mitkä tekijät heikentävät valmentajan motivaatiota. Aineisto kerättiin haastattelemalla viittä valmentajaa, jotka toimivat haastatteluhetkellä joukkueurheilun parissa. Haastateltavat valmentajat toimivat kolmen eri urheilulajin parissa. Valmennuskokemus vaihteli kolmesta vuodesta yli 30 vuoteen. Valmennustyötä oli tehty sekä lasten harrastamisen, että aikuisten kilpaurheilun parissa. Valmentajien haastattelut nauhoitettiin ja litteroitiin. Analyysi tehtiin aineistolähtöisesti teemoittelemalla. Valmentamisen aloittamiseen vaikuttivat sekä valmentajan henkilökohtaiset tekijät, että sosiaalisiin suhteisiin liittyvät syyt. Valmentamisen motivaation taustalla oli useita eri tekijöitä, kuten yhteys urheiluun, toiminnan merkityksellisyyden kokemus, oma oppiminen ja itsensä kehittäminen sekä halu tehdä paremmin. Motivaatioon vaikuttivat myös sosiaalisesta ympäristöstä kumpuavat tekijät, kuten halua osallistua oman lapsen valmentamiseen, valmennettavien kehittymisen seuraaminen sekä sosiaalisen verkoston merkitys. Lisäksi motivaatiota vahvistivat ulkoiset tekijät, kuten halu menestyä ja saada tunnustusta. Valmentajien motivaatiota heikensivät valmennustyön kuormittavuuteen liittyvät tekijät, kuten liiallinen työmäärä, kilpailullisuuden aiheuttamat paineet sekä valmentamisen ja muun arjen yhteensovittamisen haasteet. Motivaatiota vähensivät myös sosiaaliset haasteet, kuten ristiriidat muiden valmentajien kanssa, oman lapsen valmentamiseen liittyvät haasteet sekä tilanteet, joissa urheilijaan liittyvät odotukset eivät täyttyneet.
Keywords: valmentaminen; urheilu; elämänkulku; motivaatio; valmentaja