Digitaalisen keskuspankkirahan mahdollisen käyttöönoton taloudelliset vaikutukset - Lahti, Matias (My University, 2024)
Digitaalisten maksuvälineiden yleistyminen on ollut viime aikoina nopeaa koko ajan enemmän digitalisoituvassa maailmassa. Keskuspankkien kasvava kiinnostus oman digitaalisen valuutan kehittämiseen kuvastaa tätä siirtymää globaalisti. Tämä kandidaattitutkielma keskittyy digitaalisen keskuspankkirahan mahdollisen käyttöönoton mukanaan tuomien taloudellisten vaikutusten tarkasteluun. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena, jonka tarkoituksena on avata digitaalisen keskuspankkirahan käyttöönoton monitahoisia vaikutuksia sekä antaa kattava yleiskuva siihen liittyvistä mahdollisuuksista sekä haasteista. Pyrkimyksenä on kasvattaa ymmärrystä digitaalisesta keskuspankkirahasta ja sen mahdollisesta roolista tulevaisuuden rahoitusjärjestelmässämme. Digitaalisen keskuspankkirahan tavoitteena ei ole korvata perinteisiä rahan muotoja, kuten käteistä, vaan se on suunniteltu toimimaan niitä täydentävänä maksuvälineenä. Digitaalisen keskuspankkirahan käyttöönotto voisi mahdollistaa maantieteelliset rajat ylittävän rahaliikenteen liikkumisen ilman erillisiä maksupalveluntarjoajia. Tämä perustuu mahdollisuuteen hyödyntää lohkoketjuteknologiaa, jossa tapahtumat voidaan kirjata tehokkaasti ja turvallisesti sähköiseen tilikirjaan. Lohkoketjuteknologian hyödyntäminen mahdollistaisi nopeat maksutapahtumat ja lähes reaaliaikaisen rahaliikenteen, mikä parantaisi rahoitusjärjestelmämme tehokkuutta ja turvallisuutta. Digitaalisen keskuspankkirahan digitaalinen olomuoto asettaa myös kuitenkin uudenlaisia haasteita, kuten kasvavan riskin kyberhyökkäyksille ja digitaalisille huijauksille. Digitaalisen keskuspankkirahan suurimpia ongelmia on myös sen huono yksityisyydensuoja verrattuna esimerkiksi perinteiseen käteiseen rahaan. Vastassa on siis myös monia haasteita, jotka vaativat kattavaa ja tarkoin harkittua suunnittelua, ennen kuin digitaalisen keskuspankkirahan käyttöönoton kanssa voidaan edetä. Tutkielman pohjalta voidaan todeta digitaalisen keskuspankkirahan pystyvän tarjoamaan täysin uudenlaisen laillistetun valuutan muodon, jolla tulee olemaan merkittäviä seuraamuksia tuntemallemme pankkijärjestelmälle ja rahataloudelliselle liikenteelle. Digitaalisen keskuspankkirahan käyttöönotto edellyttää kuitenkin huolellista harkintaa, jossa tunnistetaan ja arvioidaan sen tuomia hyötyjä ja mahdollisia riskejä. Keskeistä on pohtia käyttöönoton mukanaan tuomia vaikutuksia rahapolitiikkaan, kuluttajien yksityisyyden suojaan ja rahoitusmarkkinoiden vakauteen ja luotettavuuteen.
Keywords: Keskuspankki, Rahapolitiikka, Digitaalinen keskuspankkiraha