Unettomuuden lääkkeettömän CBT-I-hoidon vaikutus masennusoireisiin - Ojainmaa, Nelli (My University, 2026)
Unettomuus ja depressio ovat tiiviisti yhteydessä toisiinsa. Ne esiintyvät usein samanaikaisesti sekä voivat pahentaa toistensa oireita. Unettomuuden kognitiivis-behavioraaliseen terapiaan perustuvien menetelmien (CBT-I) on osoitettu lievittävän myös masennusoireita. Tämän työn tarkoituksena on koota tietoa CBT-I:n vaikutuksesta unettomuudesta kärsivien potilaiden masennusoireisiin sekä selvittää Unikoulun, strukturoidun CBT-I-hoidon, vaikutusta masennusoireisiin perusterveydenhuollon potilailla. Analyysit perustuvat TIP-tutkimuksen (Treatment of Insomnia in Primary Care) ensimmäisiltä tutkittavilta kerättyyn aineistoon. Tulokset osoittivat Unikoulun lievittävän masennusoireita enemmän unettomuuden tavanomaiseen hoitoon verrattuna potilailla, jotka kärsivät samanaikaisesta unettomuudesta ja masennusoireista. Pilottitutkimus perustui kuitenkin pieneen aineistoon sekä melko lyhyeen seurantajaksoon, minkä vuoksi tarvitaan jatkotutkimuksia.
Keywords: masennusoire, unettomuus, unettomuushäiriö, kognitiivis-behavioraaliset menetelmät, CBT-I