Virtuaalitauon vaikutus kognitiivisesta kuormituksesta palautumiseen – Tutkimus Korpi® ForRest -taukokokemuksen vaikutuksista - Paavilainen, Maria (My University, 2023)
Luontoaltistuksella tiedetään olevan positiivisia vaikutuksia psyykkiseen hyvinvointiin sekä kognitiivisesta kuormituksesta ja stressistä palautumiseen. Tässä tutkimuksessa pyrittiin selvittämään, auttaako Korpi Solutions Oy:n kehittämä virtuaaliluontoelämys palautumaan kognitiivisesta kuormituksesta ja stressistä. Vapaaehtoisille koehenkilöille tuotettiin kognitiivista kuormitusta ja stressiä nopeatempoisilla numeerisella ja aritmeettisella tehtävillä, joiden jälkeen he osallistuivat joko virtuaaliluontotilanteeseen tai kontrollitilanteeseen. Kuormituksesta ja stressistä elpymistä mitattiin subjektiivisella ja fysiologisilla mittareilla. Lisäksi mitattiin koehenkilöiden luontoyhteyttä ja tutkittiin sen vaikutusta tuloksiin. Fysiologisista mittauksista tässä pro gradu -tutkielmassa keskitytään analysoimaan ihon sähkönjohtavuuden muutoksia eri aikapisteissä. Tulosten mukaan virtuaaliluontoelämyksellä oli subjektiivisten kokemusten mukaan palauttavampi vaikutus kuin kontrollitilanteella. Luontoyhteydellä havaittiin kohtalainen positiivinen yhteys koettuun palautumiseen. Ihon sähkönjohtavuutta mitattaessa havaittiin merkitseviä yhdysvaikutuksia koetilanteen ja eri aikapisteiden välillä. Tulokset antavat tukea hypoteesille, että virtuaaliluontoelämyksen jälkeen palautuminen on parempaa subjektiivisesti ja fysiologisesti mitattuna verrattuna neutraaliin kontrollitilanteeseen.
Keywords: virtuaaliluonto, ihon sähkönjohtavuus, EDA, kognitiivinen kuormitus, palautuminen, luontoyhteys