Informaation uskottavuuden mekanismit sosiaalisessa mediassa : Sosiaalinen media sijoittajasentimentin lähteenä ja mielipidevaikuttamisen verkostona - Raittila, Aki (My University, 2024)
Tässä Pro gradu tutkielmassa tutkitaan informaation uskottavuuden muodostumista, sekä mielipidevaikuttajuutta sosiaalisen median verkostoissa. Tutkimuksessa selvitetään käyttäjien aktiivisuuden ja huomion jakautumista, sekä niihin vaikuttavia mekanismeja Redditin wallstreetbets kanavalla. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää erilaisten auktoriteettisignaalien, kuten käyttäjän karman ja palkintojen vaikutusta julkaisuiden uskottavuuteen. Lisäksi tutkimuksessa pyritään paikantamaan kanavalta mielipidevaikuttajia etsimällä verkostosta keskeisiä ja aktiivisia käyttäjiä. Tutkimusaineistona käytetään Redditistä kerättyä käyttäjädataa, jota analysoidaan muun muassa regressioanalyysillä ja verkostoanalyysillä. Tutkimuksen tulosten mukaan sekä käyttäjien aktiivisuus, että julkaisuiden saama huomio jakautuvat pääosin pienelle joukolle kanavalla. Jakaumien, sekä verkostoanalyysin avulla saatiin alustavia tuloksia mielipidevaikuttajien määrästä ja aktiivisuudesta kanavalla. Regressioanalyysissä aineistosta löydettiin säännönmukaisia yhteyksiä esimerkiksi käyttäjän karman ja julkaisun saaman huomion välillä. Tulokset antoivat myös viitteitä siitä, minkälaista sisältöä kanavalla arvostetaan. Tämä tutkimus toteutetaan osana Developing an early signal system to identify shifts in global stock market trends -tutkimushanketta, jonka tavoite on kehittää pörssikurssien heilahtelua verkkokeskustelun avulla ennustava signaalijärjestelmä. Tämän tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää signaalijärjestelmässä yksittäisten viestien vaikuttavuuden arvioimiseksi, antamalla viesteille julkaisijan verkosto- ja auktoriteettiasemaan perustuvia painokertoimia.
Keywords: mielipidevaikuttaja, luottamus, uskottavuus, informaatio, sosiaalinen media, sijoittaminen, Reddit