Hyveet ja Tykhe : Historiaa ajavat voimat Prokopios Kesarealaisen teoksissa 500-luvun puolivälissä - Kanerva, Juha (My University, 2018)
Tässä teoksessa esitetään, että Prokopios Kesarealainen oli kristitty, muttei ajalleen tyypillinen, kuten aiemmassa tutkimuksessa on väitetty. Sen sijaan hänen omassa ajattelussaan kristinusko oli toissijainen hänen klassillisen sivistyksensä rinnalla. Niinpä Prokopioksen käsitys historian kulkua hallitsevista voimista oli, että Tykhe ohjasi historiaa, mutta ihmiset kykenivät hyveillään vaikuttamaan tähän. Tykhellä hän tarkoitti kristillistä kaitselmusta, kun taas hänelle tärkeimpiä hyveitä olivat klassilliset hyveet ja eritoten miehuullisuus, andreia. Erityisen hyveellinen oli kenraali Belisarius, joka tämän vuoksi saavutti suurta menestystä ja siten vaikutti myös historian kulkuun. Prokopioksen malli ei kuitenkaan selittänyt enää hänen historiateoksensa myöhemmin julkaistun kahdeksannen kirjan tapahtumia, jolloin hän päätyi hylkäämään alkuperäisen ajatuksensa ja tässä yhteydessä Tykhe tarkoittaakin sallimusta.
Keywords: Bysantti, historiankirjoitus, hyveet, kaitselmus, kohtalo