Vastuullisuusviestintä valokuvina : suomalaisten pörssiyhtiöiden vastuullisuusviestintä Instagramin valokuvissa - Ketola, Markus (My University, 2023)
Pro gradu -tutkielma tarkastelee suomalaisten pörssiyhtiöiden visuaalista vastuullisuusviestintää. Aineistona toimii Suomen kymmenen suurinta pörssiyhtiötä liikevaihdolla mitattuna. Tutkimusaineistona käytettiin yritysten Instagram-tilien julkaisuja vuodelta 2022. Pörssiyhtiöiltä on alettu viime vuosina vaatimaan yhä kasvavassa määrin vastuullisuutta, eettisyyttä ja avoimuutta. Näiden myötä ESG-ilmiö on noussut enemmän esille. Tutkielma selvittää sisällönanalyysin ja laadullisen menetelmän kautta, miten ESG aiheet yritysten valokuvissa näkyvät. Valokuvat koodattiin ja järjesteltiin sen mukaan erilaisiin vastuullisuuden kategorioihin, jotka olivat hallinnollinen vastuu, ympäristövastuu ja sosiaalinen vastuu. Lisäksi tutkimuksissa tarkasteltiin laadullisen tarkastelun kautta, miten pörssiyhtiöt käyttivät Instagramia vuosi- ja vastuullisuusraporttien julkaisemiseen. Tulokseksi saatiin, että lähes jokainen pörssiyhtiöiden Instagramissa julkaisema valokuva liittyi vastuullisuusviestintään. Tutkimusmateriaalista oli havaittavissa yrityskohtaisia vaihteluita määrissä ja vastuullisuuden alueen painopisteissä. Hallitsevina elementteinä kuvissa olivat ihmiset ja tekstipohjaiset valokuvat. Ympäristövastuu oli suosituin aihe yritysten vastuullisuusviestinnässä. Sosiaalinen vastuu oli toiseksi suosituin aihe. Sen sijaan hallinnollinen vastuu jäi lähes olemattomaksi osaksi yritysten visuaalista vastuullisuusviestintää. Kuvatekstit olivat tärkeässä roolissa valokuvien tulkinnassa, sillä ne antoivat lisätietoa kuvan sisällöstä ja yrityksen vastuullisuustoimista. Tutkimuksen perusteella voidaan päätellä, että suomalaiset pörssiyhtiöt käyttävät Instagramia vastuullisuusviestinnässään, mutta viestintätavat, aiheet ja määrät vaihtelevat.
Keywords: vastuullisuus, vastuullisuusviestintä, Instagram, pörssiyhtiöt, ESG, visuaalisuus