Äidinkielen ja vieraan kielen opettajien käsityksiä lukustrategioiden opettamisesta ja oppimisesta - Patzelt Mareen (Estonia, 2026)
Lukustrategioita voidaan opettaa sopivilla opetusmenetelmillä ja siirtää kielestä toiseen. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää äidinkielen (suomi, ruotsi) opettajien ja saksanopettajien käsityksiä lukustrategioiden oppimisesta ja opettamisesta. Aineisto kerättiin yksilöhaastatteluilla (n = 9), jotka analysoitiin laadullisen sisällönanalyysin avulla. Tulokset osoittavat, että äidinkielen- ja saksanopettajien käsitykset olivat osittain samanlaiset. Molemmissa ryhmissä korostettiin tekstin järjestelmällisen käsittelyn tärkeyttä ja tekstin aktiivista käsittelyä opettajan tuella. Vain osalla opettajista oli lukustrategioista teoreettinen käsitys. Silti kaikki kertoivat käyttäneensä opetuksessaan lukustrategioita. Vain osa opettajista havaitsi yhtäläisyyksiä eri kielten lukutaidon ja -strategioiden välillä. Molemmissa opettajaryhmissä korostettiin opettajan roolia lukemiseen motivoijana. Saksanopettajat käyttivät motivoimiseen enemmän autenttisia tekstejä, kun taas äidinkielenopettajat antoivat oppilaille mahdollisuuden vaikuttaa tekstivalintoihin. Opettajien mukaan erityisesti oppilaslähtöinen ja kiinnostava materiaali, joka heijastaa lukutaidon merkitystä elämänmittaisena taitona, voisi kannustaa oppilaita lukemaan ja harjoittelemaan lukustrategioiden käyttöä.